UTIŠENÍ VĚTRNÉ BOUŘE (064)

SHU GAN

Nadýmání po jídle, říhání a plynatost, průjem, bolesti břicha, příznaky zhoršující se stresem.

Z hlediska tradiční čínské medicíny se v Číně používá u stavů jako

  • Nadýmání a bolesti břicha po jídle
  • Kašovitá či průjmovitá stolice
  • Nechutenství
  • Trávicí obtíže
  • Přetrvávající bolesti či trávicí obtíže po operaci žlučníku
  • Chronický zánět slinivky

Popis dle tradiční čínské medicíny

Velmi oblíbená směs používaná k úpravě zažívacích obtíží se zřetelem na zlepšení funkce jater, žlučníku a slinivky. Nejčastěji tyto problémy vznikají působením chronického stresu, nesprávnými stravovacími návyky a přepracováním. Působí i v případech přetrvávajících trávicích poruch a bolestí po operaci žlučníku. Je vhodná pro netrávení, nadýmání, bolesti břicha, střídání průjmu a zácpy či v případě bolestí v nadbřišku ze stresů.

Směs se neužívá v těhotenství. Lze ji užívat i preventivně před stresovou situací.

Jak užívat dle tradiční čínské medicíny

  • 3x denně 16 kuliček.
  • Není určen pro děti do 3 let. Děti od 3 do 12 let užívají 3x denně 8 kuliček.

Soudobý pohled

Jde o modifikaci věhlasné směsi SI NI SAN WAN (prášek pro čtyři chladné končetiny), která obsahuje CHAI HU (Radix bupleuri), BAI SHAO (Radix paeoniae lactiflorae), ZHE KE a GAN CAO (Radix glycyrrhizae uralensis). Tyto byliny povzbuzují řádné proudění energie QI jater, upravují menstruační cyklus a zahřívají ruce a nohy. Původní směs uvolňuje vnitřní horko, které je uvězněno uvnitř těla, a podporuje volný průtok zahřívací energie do končetin. XIANG FU (Rhizoma cyperi rotundy), CHEN XIANG (Lignum aquilariae) a TAN XIANG (Lignum santali albi) napomáhají udržovat volný tok energie v hrudníku a žaludku, podporují harmonický vztah mezi játry a slezinou, normalizují menstruaci. YAN HU SUO (Rhizoma corydalis yanhusuo) zastavuje bolest v hrudníku, břiše a podbřišku. Zmírňuje menstruační křeče. Podporuje přirozený tok energie QI a krve. MU DAN PI (Cortex moutan radicis) odstraňuje horko z krve a uvolňuje blokádu oběhu energie QI a krve. Pročišťuje horko z jater a je užívaný u bolesti hlavy spojených s menses. HOU PO (Cortex magnoliae officinalis) upravuje přirozený směr trávení, zastavuje zvracení, říhání a škytavku. MU XIANG (Radix auclandiae lappae) upravuje zažívání, zlepšuje střevní funkce a zmírňuje břišní bolesti, zvláště pak spojené se zácpou. FO SHOU (Fructus citri sarcodactylis) harmonizuje trávení, odstraňuje bolesti v hrudníku, břiše a podžebří. Zlepšuje funkci jater. PIAN JIAN HUANG (Rhizoma curcumae) reguluje přirozené proudění krve, zmírňuje bolesti a uvolňuje klouby. QING PI (Pericarpium citri reticulatae viridae), ZHI QIAO (Fructus citri seu ponciri), XIANG YUAN (Fructus citri seu ponciri immaturus) a CHEN PI (Pericarpium citri reticulatae) harmonizují zažívání, vysušují vlhko a zmírňují neblahé působení stresu na organismus.

Složení doporučené denní dávky

0,42g – XIANG FU – Šáchor hlíznatý, oddenek

0,42g – BAI SHAO – Pivoňka bělokvětá, bílý kořen

0,32g – CHEN PI – Mandarinka obecná, oplodí

0,32g – ZHI KE – Bigarádie, plod

0,32g – HOU PO – Šácholan lékařský, kůra

0,32g – MU DAN PI – Pivoňka křovitá, kůra kořene

0,32g – SHA REN – Amom huňatý, plod

0,32g – QING PI – Mandarinka obecná, nezralé oplodí

0,32g – CHAI HU – Prorostlík čínský, kořen

0,17g – WU YAO – Lindera, kořen

0,14g – GAN CAO – Lékořice uralská, kořen

0,14g – MU XIANG – Chrpovník lopuchový, kořen

0,14g – XIANG YUAN – Citroník, plod

0,10g – JIANG HUANG – Kurkuma dlouhá, oddenek

0,10g – FO SHOU – Cedrát Buddhova ruka

0,09g – DING XIANG – Hřebíčkovec vonný, květ

Ostatní složky: kukuřičný škrob, rýžový škrob, leštící látka: talek

Seznam zdrojů

John K. Chen/Tina T. Chen Chinese HeJohn K. Chen/Tina T. Chen Chinese Herbal Formulas and Applications, Pharmacological Effects & Clinica / vydavatel Art of Medicine Press, Inc. / rok 1990 / ISBN: 0-9740635-7-6,978-0-9740635-7-

Visited 80 times, 1 visit(s) today

Write A Comment