Oblíbené (0)

BIO MLADÝ JEČMEN

Na dotaz
Sleva e-shop: 0 %

Skladem

Použití

  • Antioxidant
  • Přírodní zdroj vitamínů a minerálů
  • Zlepšuje celkovou fyzickou a duševní kondici
  • Udržuje rovnováhu pH
  • Zlepšuje trávení

 

Ječmen setý (Hordeum vulgare) je jedna z nejrozšířenějších pěstovaných obilovin. Mladý ječmen se sklízí při výšce 15-20 cm nad zemí. V tomto období rostlina nashromáždí nejvíce výživných látek v podobě, která je velmi dobře vstřebatelná pro organismus.


Ječmen je přírodním zdrojem vitamínů, minerálů, enzymů, bílkovin a zeleného barviva chlorofylu. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E, K, H, cholin, vlákninu, aminokyseliny a betakaroten. Méně známý cholin je základním stavebním kamenem neuromediátoru acetylcholinu. Neuromediátor je látka, která zprostředkovává nervosvalový přenos signálu v mozku, proto je důležitý pro správně fungování nervového systému. Je bohatý na minerály: draslík, vápník, měď, železo, fosfor či hořčík.
Dále obsahuje 20 aminokyselin včetně osmi esenciálních, které si naše tělo neumí vytvořit samo. Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin a jsou proto nezbytné pro vytváření buněk, obnovu poškozených tkání a dodávání energie. 
Obsažený chlorofyl podporuje tvorbu červených krvinek, čímž zaručuje optimální okysličení a výživu buněk. Zlepšuje tak metabolismus buněk v těle, a tím i celkovou fyzickou i duševní kondici.

Látky obsažené v zeleném ječmeni včetně vlákniny dokáží na sebe vázat odpadní látky, které vznikají při metabolismu a napomáhají lepšímu trávení. 
Zelený ječmen je vysoce zásadotvorný, udržuje rovnováhu pH v těle, která může ovlivňovat vznik řady civilizačních chorob.

 

Dávkování:

Dospělí 1,5 - 3 g denně, rozmíchat v cca 1,5 dcl vody a vypít. Děti od 3 let půlku čajové lžičky, rozmíchat v cca 1,5 dcl vody a vypít. Doporučujeme užívat minimálně s půlhodinovým odstupem od jídla.

(1 zarovnaná čajová lžička = 1 g prášku)

 Alternativou ke klasickému užívání, kde se ječmen důkladně rozmíchá jen ve vodě, je přidání prášku do ovocných či zeleninových šťáv. Zajímavou volbou je také přidání do jogurtu, smoothie nebo stále oblíbenější smoothie bowl. Tato varianta se však doporučuje spíše pokud máte problém ječmen pozřít na lačno, jen rozmíchaný ve vodě. Příklad užívání pro začátečníky je popsán v tabulce níže, kde se dávka každý den pomalu zvyšuje, aby si tělo zvyklo.  Jakmile dosáhnete maximální denní dávky, je možné ho užívat dlouhodobě.

 

Příklad doporučené denní dávky (počet lžiček) rozdělené do tří částí během dne 

 

ráno

poledne

večer

 1. den

 0,5

 0

 0

 2. den

 0,5

 0

 0

 3. den

 0,5

 0

 0,5

 4. den

 0,5

 0

 0,5

 5. den

 0,5

 0

 0,5

 6. den

 0,5

 0,5

 0,5

 7. den

 0,5

 0,5

 0,5

 8. den a dál

   pokračujte až k dosažení požadované maximální denní dávky

 

Výživové údaje na 100 g

Energetická hodnota: 782 kJ / 189 kcal

Tuky: 1,1g - z toho nasycené mastné kyseliny: 0,3g

Sacharidy: 9,9g - z toho cukry: 6,3 g

Vláknina: 39,3 g

Bílkoviny: 15,2 g

Sůl: 0,05 g

Diagnozy