Oblíbené (0)

Jin

JIN je filozofická kategorie čínské medicíny, jež není měřitelná žádnými současnými přístroji západní civilizace. Jedná se komplex dějů, které dohromady vytvářejí určitý obraz pasivity a nečinnosti člověka. Jin je puška s určitou ráží, a naproti tomu jang je náboj vhodný pro tuto pušku. Typ patrony musí vždy odpovídat ráži pušky... Nejjednodušší představou jin je voda, zatímco jang je oheň. Krev Xue je součástí jinu.

 

  1. NEDOSTATEČNOST JINU – YIN XU

z hlediska čínské medicíny představuje oslabení „tlumící“ složky jedince, jež má pak nadbytek elánu a nekontrolovatelné aktivity vedoucí k hyperaktivitě. Je to motor, kterému chybí voda a který se pak snadno přehřívá...

Toto oslabení se může projevit následujícími příznaky: horkokrevnost, návaly horka (kupř. v menopauze), horko v dlaních či na ploskách, nespavost, noční probouzení, noční pocení, hučení v uších, závratě, bolesti hlavy, žízeň na malé množství vlažné tekutiny, suché rty, sucho v krku – hlavně v noci, suchý kašel, bolesti v bedrech a v patách, vyhublost, padání a šedivění vlasů, paradentóza, špatná paměť, pocit vnitřního neklidu a napětí, nervozita, podrážděnost. U mužů noční poluce, nedostatečné množství spermatu. U žen suchost pochvy, neplodnost.

Postihuje hlavně ledviny, játra a srdce.

Jazyk je červený (případně rozpraskaný) bez povlaku či s olupujícím se povlakem.

V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. cukrovka, alergie, nespavost, pískání v uších, palpitace, závratě, bolesti hlavy, potíže v menopauze, padání vlasů, astenie apod.

 

Bylinné směsi

 

Doporučené potraviny

  • Obiloviny a luštěniny: bulgur, červené fazole (adzuki), hrách žlutý, ječmen (krupky), kuskus, pšenice špalda, rýže bílá (loupaná), tofu
  • Zelenina a houby: bílá houba (rosolovka stříbrná), brokolice, černá houba (Jidášovo ucho – Mu-er), červená řepa, hrách cukrový (lusky), hrášek, chřest, květák, rajčata, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové
  • Ryby a dary moře: kapr, krabi, krevety, mušle, sardinky, sépie (kalamary), slávky jedlé (mušle), šproty, ústřice
  • Maso: kachna, králík, skopové maso, vepřová ledvina, vepřové maso Ovoce, ořechy a semena: ananas (čerstvý), datle, dýňové semínko, fíky, granátové jablko, hrušky, jablka, kokosový ořech a mléko, lněné semínko, mango, mák, meloun cukrový a vodní, pomeranč, liči (kustovnice), slunečnicové semeno, švestky, vlašské ořechy
  • Koření a byliny: fenykl, kopřiva, meduňka, pažitka, řeřicha, zázvor sušený (mletý)
  • Nápoje a ostatní: cukr sladový, cukr hnědý, čerstvé sýry (lučina - tvaroh), máslo přepuštěné, med, melasa, mléko kravské, mléko ovčí, olivový olej, sádlo, sezamový olej, sýry tvrdé, včelí mateří kašička, vejce slepičí (zvláště žloutek)

 

Nedoporučené potraviny

  • Nedoporučují se potraviny, jež přinášejí horko do těla, jako je ostré koření, smažená, grilovaná a dlouze pečená jídla.

 

  1. NEDOSTATEČNOST JINU A JANGU – YIN/YANG XU

z hlediska čínské medicíny si můžeme vzhledem k výše popsaným podobenstvím představit jako oslabení ráže pušky i ráže náboje. Je to puška, jejíž pružina a nárazníkový mechanizmus je již unaven a nemá pak dostatečnou razanci, stejně tak jako náboj, jemuž časem vyschl prach a nemá již sílu roznětky...

Toto oslabení se může projevit jako vyhublost, deprese, zadýchávání, nechuť mluvit, únava, studené končetiny, pocit chladu, pocení a pocit horka po námaze, bušení srdce, rozostřený zrak, závratě, hučení v uších.

Postihuje hlavně ledviny při chronických, dlouhotrvajících onemocněních.

Jazyk je buď bledý, nebo červený.

V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. alergie, astma, snížená imunita apod.

 

Bylinné směsi

 

Doporučené potraviny

  • Obiloviny a luštěniny: fazole červené (adzuki), rýže, tofu
  • Zelenina a houby: bílá čínská houba (rosolovka stříbrná), česnek, chřest, lanýže, polníček (salát polní), sladké brambory (batáty), tykev, žampiony
  • Ryby a dary moře: kapr, sépie (kalamary), slávky jedlé (mušle), úhoř říční, ústřice
  • Maso: hovězí játra, hovězí ledviny, hovězí maso, husí maso, jehněčí, kuřecí a vepřová játra, kuřecí maso, kůzlečí a skopové maso a játra, maso ze zvěřiny (zvláště divoká kachna), skopové maso, vepřové i jiné ledvinky, volská oháňka, zajíc
  • Ovoce, ořechy a semena: datle, kokosové mléko, kokosový ořech, lískové ořechy, maliny, pistácie, sezam černý, švestky, třešně, víno hrozny
  • Koření a byliny: badyán, bazalka, fenykl, hřebíček, kmín, muškátový ořech, oregano, pažitka, pískavice (řecké seno), semena hořčice, skořice, šafrán, zázvor sušený (mletý)
  • Nápoje a ostatní: karob, mléko, přírodní cukr, slepičí vejce

 

Nedoporučené potraviny

  • Nedoporučují se potraviny, jež přinášejí chlad do těla, jako je syrová zelenina a syrové ovoce, studené nápoje a zmrzlina.