Oblíbené (0)

Syndrom dráždivého tračníku

Dráždivý tračník, též označovaný někdy jako syndrom dráždivého střeva, je v současné době jednou z nejčastějších příčin tzv. břišního diskomfortu jako jsou bolesti břicha, nadýmání, nafouknutí, plynatost, potíže s vyprazdňováním stolice, průjem nebo zácpa, které se často střídají, urgentní nucení na stolici (hlavně po ránu) - prostě je něco nedobrého v našem břišním království. Zajímavé je, že tradiční čínská medicína tento pojem, označovaný ve světě zkratkou IBS (Irritation Bowel Syndrome) vůbec v minulosti nepoužívala, neboť tyto nemoci neznala. Souvisí to s dnešním životním stylem, který je vskutku „very quickly development“ tedy více než rychlý. V tom je také zakopaný „neviditelný“ pes, jehož příčiny jsou nám celkem (ne)známé:

 

Nerovnováha mezi nadměrnou prací a nedostatečným odpočinkem, tedy chyběním dostatečného relaxu. Nepravidelné stravování, kdy navíc jíme rychle, za pochodu, s mobilem na uchu a okem upřeným do PC či novin, dále jíme hojně a pozdě večer, bez snídaně… Čínská medicína upřednostňuje pravidelnost nade vše - tak jako podmíněné reflexy slavných Pavlovových psů, tak fungují stejně i naše podmíněné reflexy, které si žádají jídlo a odpočinek vždy v určitém pravidelném čase. Pokud toto nedodržujeme, pak jsme sami sobě na vině a to ne zcela nevinně… Další příčinou je kvalita jídla - jíme nepřirozenou, téměř syntetickou stravu, která je navíc z různých polotovarů, je zmražená, fritovaná, pasterizovaná, chemicky ošetřená, emulgovaná, aromatizovaná, přibarvená, vyrobená z různě geneticky upravovaných hybridních obilovin atd., jež pak vedou k obrovskému nárůstu různých potravinových a jiných alergií jako je celiakie, alergie na laktózu či bílkovinu kravského mléka apod. Rovněž k tomu (ne)přispívá nadměrné užívání antibiotik, hormonů a antidepresiv, jež zapříčiňují nerovnováhu střevních baktérií, tzv. dysbiózu. A jako nejdůležitější faktor této moderní nemoci je uváděn stresový způsob života, částečně popsaný výše. V organismu je totiž nervový systém rozdělen na centrální (mozek a mícha), periferní (příčně pruhované svaly) a autonomní, který ovládá hladké svalstvo, tedy vnitřní orgány. Autonomní nervový systém je rozdělen na tzv. sympatikus a parasympatikus. Sympatikus je jangový a odpovídá za akci (fight or flight, tedy boj či útěk), zatímco parasympatikus je jinový a odpovídá za odpočinek a jídlo. Podobně jako lev, když skolí antilopu (akce), nažere se a pak odpočívá a tráví (v klidu). Pokud tento rituál nedodržíme i my, důsledky se dostaví v podobě třeba i těchto potíží. Moderní hektická doba přináší i ”moderní” nové nemoci. Jedním z nich jsou právě tyto potíže. Na jedné straně máme všeho dostatek ba přímo nadbytek (hodně práce, jídla, stresu, starostí, majetku...), na druhé straně nám však zase chybí čas na odpočinek, na spánek, na dovolenku, čas na sebe, na vztahy...

 

Nezbytně nutné je vynechat černou kávu a alkohol, stejně tak jako cukr ve všech podobách, tedy nejen bílý cukr, ale i med, ovoce, ovocné džusy apod. Stejně tak je nezbytně nutné zdravě se nasnídat.

 

Vhodné koření či byliny

Hlavní potíží u syndromu dráždivého střeva jsou křeče ve střevech, jež vedou k bolestem a nadýmání. Střevo je řízeno autonomním nervovým systémem a díky stresu, úzkostem, strachu a obavám dojde k narušení rovnováhy autonomního nervstva, což způsobí právě křeče ve střevech a rozvoj plynů. K potlačení těchto potíží se používají tzv. karminativa, což jsou většinou byliny a koření, jež uvolňují křeče hladkého svalstva ve střevní stěně, čímž zmírňují i bolesti, lokálně podporují hojení střevní sliznice, zlepšují peristaltiku (pohyb střev) a vylučují nahromaděný vítr, tedy plyn. Takovým klasickým čajem z dostupných bylin a koření je kupř. směs heřmánku, kmínu, fenyklu, anýzu, kardamomu, máty, kopru, meduňky, rozmarýnu a růže. Pro malé děti s častými břišními kolikami se osvědčil i odvar z kopru a kmínu. Podobně se často před jídlem pro dobré trávení užívají v malé dávce různé aperitivy z hořkých bylin, jako kupř. Fernet Branca, Vermouth či toniky (z chininu). Naopak, po jídle je zase vhodné zapít malým množstvím sladkého digestivního nápoje, kupř. ledovým vínem.

 

Diagnóza a léčba dle TCM

 

  1. Játra napadají žaludek, slezinu a tlusté střevo GAN QI FAN WEI/PI/DA CHANG

Hlavní příčina: Nerovnováha mezi nadměrnými játry, jež napadají a utiskují žaludek, slezinu a střeva

Příznaky: Strach, podrážděnost, bolesti v tříslech, nadýmání, střídání průjmu a zácpy, pocit nedostatečného vyprázdnění, tužkovitá stolice, časté zívání, nepravidelná menstruace

Pulz: napjatý XIAN plný SHI

Jazyk: normální či červená špička a okraje

 

Bylinné směsi používané v Číně

SHU GAN (UTIŠENÍ VĚTRNÉ BOUŘE - 064) + CHAI HU SHU GAN (SOUZNĚNÍ KOUZELNÉ PROMĚNY - 063) + YI YI REN CHA (NÁPOJ ČÍNSKÝCH MUDRCŮ)

 

Strava

  • Obiloviny a luštěniny: fazole (všechny druhy), zelený hrášek
  • Zelenina a houby: cibule, česnek, dýně, mrkev, pažitka, pórek, salát polníček, paprika, bílé zelí, kedlubny, houby shitake, žampiony
  • Ryby a dary moře: slávky jedlé (mušle)
  • Maso: hovězí a telecí maso
  • Ovoce, ořechy a semena: grapefruit, mandarinka, pomeranč, citron, limetka, melouny (i pecky), švestky, olivy
  • Koření a byliny: mandarinková kůra, pomerančová kůra, citrónová kůra, badyán, bazalka, fenykl, kardamon, kmín, kopr, kurkuma, máta rolní, oregano, paprika mletá, rozmarýn, šafrán
  • Nápoje a ostatní: čekanková káva (caro), YI YI REN CHA (NÁPOJ ČÍNSKÝCH MUDRCŮ), slepičí vejce
 
  1. Nedostatečnost energie čchi sleziny s následnou stagnací energie čchi PI QI XU + QI ZHI

Hlavní příčina: Nedostatečnost sleziny, kdy játra se dostávají do relativního nadbytku, čímž následně i zastagnují tok energie čchi. Toto je také nejčastěji viděný příklad mezi nedostatečností a stagnací, kdy nedostatečnost je větší než stagnace

Příznaky: Únava, nechutenství, nadýmání a bolesti břicha, zhoršené po jídle

Pulz: slabý XI hluboký CHEN prázdný XU a lehce napjatý XIAN

Jazyk: oteklý, bledý, s obtisky zubů a vlhkým povlakem

 

Bylinné směsi používané v Číně

XIANG SHA LIU JUN ZI (ÚKLID OBILNÉ SÝPKY - 073) + CHAI HU SHU GAN (SOUZNĚNÍ KOUZELNÉ PROMĚNY - 063) + YI YI REN CHA (NÁPOJ ČÍNSKÝCH MUDRCŮ)

 

Strava

  • Obiloviny a luštěniny: fazole (všechny druhy), zelený hrášek, Slzovka - YI YI REN (SLZOVKA OBECNÁ), pšenice špalda (bulgur), kroupy, oves, jáhly, kuskus, pšeničné otruby, celozrnná divoká rýže, polenta (kukuřičná kaše), čočka (zelená i červená), bílé fazole, hrách, cizrna, sójové boby, tofu (sójový sýr)
  • Zelenina a houby: cibule, česnek, dýně, mrkev, pažitka, pórek, salát polníček, paprika, bílé zelí, kedlubny, houby shitake, žampiony, cukety, celerová nať, kapusta, růžičková kapusta, brambory, sladké brambory
  • Ryby a dary moře: slávky jedlé (mušle), pstruh, candát, štika, úhoř, losos, karas, makrela, tuňák, rybí filé, treska, hejk – mořská štika, sardinky, krabi, krevety
  • Maso: hovězí a telecí maso, hovězí (vařené), telecí, králík, husa, kuře, krůta, holoubě, játra
  • Ovoce, ořechy a semena: grapefruit, mandarinka, pomeranč, citron, limetka, melouny (i pecky), švestky, olivy, hroznové víno, třešně, kokos, datle, fíky, ananas, maliny, lískové ořechy, vlašské ořechy
  • Koření a byliny: mandarinková kůra, pomerančová kůra, citrónová kůra, badyán, bazalka, fenykl, kardamon, kmín, kopr, kurkuma, máta rolní, oregano, paprika mletá, rozmarýn, šafrán, lékořice, javorový sirup
  • Nápoje a ostatní: čekanková káva (caro), YI YI REN CHA (NÁPOJ ČÍNSKÝCH MUDRCŮ), slepičí vejce, obilná káva (špaldová), kozí a ovčí mléko a sýry, tofu (sójový sýr)

 

  1. Nedostatečnost energie čchi sleziny s vlhkem PI QI XU + SHI

Hlavní příčina: Příčiny jsou popsány v úvodu článku

Příznaky: Únava, nadýmání, lepkavý pocit v ústech, měkká stolice s hlenem

Pulz: hluboký CHEN slabý XI bez síly XU

Jazyk: oteklý a bledý

 

Bylinné směsi používané v Číně

SHEN LING BAO HE (HOSTINA PĚTI CHUTÍ - 105) + BU ZHONG YI QI (TYGŘÍ PRAMEN - 152) + YI YI REN CHA (NÁPOJ ČÍNSKÝCH MUDRCŮ)

 

Strava

  • Obiloviny a luštěniny: Slzovka - YI YI REN (SLZOVKA OBECNÁ), pšenice špalda (bulgur), kroupy, oves, jáhly, kuskus, celozrnná divoká rýže, polenta, čočka, bílé fazole, hrách, cizrna, sójové boby, tofu (sójový sýr)
  • Zelenina a houby: dýně, cukety, mrkev, celerová nať, kapusta, růžičková kapusta, brambory, sladké brambory, houby shitake
  • Ryby a dary moře: pstruh, candát, štika, úhoř, losos, karas, makrela, tuňák, rybí filé, treska, hejk – mořská štika, sardinky, krabi, krevety
  • Maso: hovězí, telecí, králík, husa, kuře, krůta, holoubě, játra
  • Ovoce, ořechy a semena: hroznové víno, třešně, kokos, datle, fíky, ananas, maliny, lískové ořechy, vlašské ořechy
  • Koření a byliny: fenykl, lékořice, javorový sirup
  • Nápoje a ostatní: obilná káva (špaldová), YI YI REN CHA (NÁPOJ ČÍNSKÝCH MUDRCŮ), kozí a ovčí mléko a sýry

 

  1. Vlhko a horko SHI/RE

Hlavní příčina: Příčiny jsou popsány v úvodu článku

Příznaky: Nadýmání, pálení žáhy, únava, plynatost, velká chuť na sladké, střídání zácpy a průjmu se zapáchající lepkavou stolicí

Pulz: klouzavý HUA plný SHI lehce rychlý HUO

Jazyk: červený jazyk se žlutým lepkavým povlakem

 

Bylinné směsi používané v Číně

HUANG LIAN JIE DU (STÍN BROKÁTOVÉHO ZÁVOJE - 012) + WEI/DA CHANG SHI/RE DU (VYSUŠENÍ RÝŽOVÝCH TERAS - 021) + YI YI REN CHA (NÁPOJ ČÍNSKÝCH MUDRCŮ)

 

Strava

  • Obiloviny a luštěniny: Slzovka - YI YI REN (SLZOVKA OBECNÁ), kroupy, jáhly, pohanka, pšeničné klíčky, ječmen, fazole mungo, fazole adzuki, sójové boby
  • Zelenina a houby: celer a celerová nať, dýně, cukety, čekanka, veškeré druhy hlávkových salátů, kapusta, kukuřice, syrové i dušené hlávkové zelí, čínské zelí, brokolice, mrkev, okurka, lilek (baklažán), slunečnice, ředkvičky, artyčoky, dýňový olej
  • Ryby a dary moře: kapr, ústřice, mořské řasy
  • Maso: králík, vepřové sádlo (s mírou)
  • Ovoce, ořechy a semena: banány, mandarinky, ananas, grapefruit, melouny, jablka, maliny, červený rybíz, kokos, kiwi, papája, černé olivy, borůvky, olivy
  • Koření a byliny: šalvěj, pampeliška, ocet
  • Nápoje a ostatní: zelený čaj, obilná káva (carro), hořké pivo (Plzeň), YI YI REN CHA (NÁPOJ ČÍNSKÝCH MUDRCŮ), čerstvý tvaroh, čerstvé přírodní sýry (žervé), tofu (sójový sýr)

 

  1. Stagnace potravy JI SHI

Hlavní příčina: Nadměrná a těžká strava, nadměrné pití alkoholu, kouření a jezení ve stresu

Příznaky: Nadýmání, roztažené a napjaté břicho, říhání, bolesti ve střevech a v žaludku, nevolnost zvracení, pálení žáhy, zácpa nebo průjem, zapáchající stolice

Pulz: napjatý XIAN klouzavý HUA

Jazyk: červený jazyk se žlutým lepkavým povlakem

 

Bylinné směsi používané v Číně

JI SHI (LADNOST ŠTÍHLÉ GAZELY - 025) + WEI/DA CHANG SHI/RE DU (VYSUŠENÍ RÝŽOVÝCH TERAS - 021) + YI YI REN CHA (NÁPOJ ČÍNSKÝCH MUDRCŮ)

 

Strava

  • Obiloviny a luštěniny: Slzovka - YI YI REN (SLZOVKA OBECNÁ), kroupy, jáhly, pohanka, pšeničné klíčky, ječmen, fazole mungo, fazole adzuki, sójové boby
  • Zelenina a houby: celer a celerová nať, dýně, cukety, čekanka, veškeré druhy hlávkových salátů, kapusta, kukuřice, syrové i dušené hlávkové zelí, čínské zelí, brokolice, mrkev, okurka, lilek (baklažán), slunečnice, ředkvičky, artyčoky, dýňový olej
  • Ryby a dary moře: kapr, ústřice, mořské řasy
  • Maso: králík, vepřové sádlo (s mírou)
  • Ovoce, ořechy a semena: banány, mandarinky, ananas, grapefruit, melouny, jablka, maliny, červený rybíz, kokos, kiwi, papája, černé olivy, borůvky, olivy
  • Koření a byliny: šalvěj, pampeliška, ocet
  • Nápoje a ostatní: zelený čaj, obilná káva (carro), hořké pivo (Plzeň), YI YI REN CHA (NÁPOJ ČÍNSKÝCH MUDRCŮ), čerstvý tvaroh, čerstvé přírodní sýry (žervé), tofu (sójový sýr)

 

  1. Nedostatečnost jin žaludku a jater WEI/GAN YIN XU

 

Příznaky: Sucho v ústech, suchá stolice a zácpa, žízeň, únava, zarudlé tváře s návaly horka, noční pocení

Pulz: jemný XI rychlý SHUO napjatý XIAN

Jazyk: červený bez povlaku

 

Bylinné směsi používané v Číně

YI GUAN JIAN (ROZPLETENÍ ZAMOTANÉHO KLUBÍČKA - 068) + MAI WEI DI HUANG (HBITOST LUČNÍHO ŠTÍRKA - 186) + YI YI REN CHA (NÁPOJ ČÍNSKÝCH MUDRCŮ)

 

Strava

  • Obiloviny a luštěniny: Slzovka - YI YI REN (SLZOVKA OBECNÁ), kroupy, kuskus, pšenice špalda (bulgur), bílá rýže, amarant, fazole adzuki, žlutý hrách, hrášek zelený, tofu (sójový sýr)
  • Zelenina a houby: chřest, (bílý), červená řepa, květák, pažitka, dýně, cukety, hlávkové zelí, čínské zelí, brokolice, špenát, rajčata, černá čínská houba (Jidášovo ucho – Mu Er), bílá čínská houba (rosolovka stříbrná)
  • Ryby a dary moře: sardinky, krabi, krevety, chobotnice, sépie (kalamary), ústřice, mušle (slávky jedlé), mořské řasy (Nori, Hijiki, Arame, Kombu)
  • Maso: kachna, králík, vepřové maso (i kostní morek)
  • Ovoce, ořechy a semena: ananas, hroznové víno, datle, fíky, granátová jablka, hrušky, jablka, kokosový ořech, kustovnice čínská, melouny, pomeranče, banány, avokádo, jahody, černý rybíz, červený rybíz, broskve, rozinky, černé olivy, olivový olej, sezamový olej, slunečnicový olej, vepřové sádlo, vlašské ořechy, pistáciové ořechy, sezamová semínka
  • Koření a byliny: řeřicha, bobkový list, meduňka, slunečnice, lněné semínko, mák, kopřiva
  • Nápoje a ostatní: převařená voda s citrónem, kefír, podmáslí, syrovátka, tvaroh, čerstvé sýry (lučina), šlehačka, smetana, máslo (přepuštěné), kravské mléko (nepasterizované), ovčí mléko, jogurty ovčí a kozí, sójové mléko, kokosové mléko, slepičí vejce (obzvláště žloutek), melasa, med, včelí mateří kašička