Oblíbené (0)

SLZOVKA OBECNÁ

YI YI REN

Působení dle tradiční čínské medicíny

  • Posiluje slezinu PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI,
  • Vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády YU
  • Ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU
  • Posiluje energii čchi ledvin a plic SHEN/FEI QI XU

 

Z hlediska tradiční čínské medicíny příznivě působí u stavů jako

  • Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků a používá se též k podpůrné léčbě při celkovém zahlenění. Hlen je dle TCM výsledkem „špatného" stravování, tedy téměř každý člověk je určitým způsobem tímto postižen a jeho „trubky se tak zanášejí..." Dna, žlučníkové a ledvinné kameny a písek, angína pectoris,, revmatická onemocnění, artróza, metabolické syndromy (vysoký krevní tlak + obezita + srdeční nemoci + cholesterol + ateroskleróza), celiakie, Crohnova nemoc, ulcerosní kolitis... Dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto i pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu jako cysty, myomy, strumy, fibromy, různé druhy nádorů, otoky končetin, uvolňuje napětí šlach a křeče v končetinách a snižuje „špatný" cholesterol.
  • Posiluje žaludek a slezinu, odvádí z organismu přebytečnou vodu a je močopudná.
  • Posiluje plíce, obzvláště při kašli a po respiračních nemocech (po virozách, chřipkách, zánětech průdušek a plic apod.).
  • Má příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Užívá se vnitřně k léčbě bradavic a při tvorbě mateřských znamének. Chrání před ekzémy, záněty kůže (lupénka, akné, růžovka, bércové vředy apod.) a zpomaluje šedivění vlasů.
  • Odvar ze slzovky se považuje za velmi léčivý pro těžce nemocné pacientyneboť spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, upravuje průjmy (i chronické), váže na sebe toxiny, jež jsou produktem látkové výměny, a podporuje funkci jater.
  • Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky.

 

Popis dle tradiční čínské medicíny

Hlavní bylinou v čaji je slzovka. Jak vidno z předchozího, její výjimečnost spočívá v posilování organismu (ledviny, slezinu, plíce), aniž by přitom „spalovala vlastní rezervy uložené v ledvinách" a současně vylučuje škodliviny z organismu (horké toxiny, vlhkost a hlen), čímž tato slzovka - jobovka není věrna svému jménu a naopak snaží se vše v dobré obrátit. V podstatě je to ideální snídaně pro dnešního člověkakterý potřebuje posilovat svůj organismus (bez vedlejších účinků) a současně i drenážovat tělo od nežádoucích usazenin (z uzenin apod.), dnešním moderním žargonem tzv. detoxikovat, harmonizovat a ionizovatPro čínský pojem vlhko a horko SHI RE se v současné době užívají termíny jako nadbytek volných radikálů, překyselení organismu, zanesení či "zajedování" organismu apod.

Jak se uvádí v Bencaojing z roku 1625: Dlouhodobě používaná nadlehčuje tělo. Prostě, odstraní-li se vlhká škodlivost, slezina a žaludek jsou v klidu a tím se napravuje střední zářič. Když je střední zářič v pořádku, pak dokáže vyživovat čtyři končetiny a zprůchodňovat krevní cévy.

Všichni známe ten pocit, kdy se cítíme jakoby nasáknuti a s pocitem tíže či únavy, jež nelze jen tak setřást. Slzovka to tzv. oplasknutí (či vyždímání nasáklé houby na mytí tabule) za nás udělá!

 

Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě

Těhotenství, při akutním infekčním onemocnění (chřipka, angína apod.)

 

Rozbor bylin dle tradiční čínské medicíny

  • Yi Yi Ren (Slzovka obecná, semeno) – Semena divoké trávy, podobné ječmenu (avšak jedná se o pícninu, ne obilovinu!), jež je známá i pod názvem Jobovy slzy nebo perlivý ječmen. Posiluje dráhu sleziny a její čchi PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI, která je na tuto škodlivinu velmi citlivá. I přes chladnou povahu neoslabuje žaludek a odváděním vlhkosti nepoškozuje řádnou energii čchi Qi, což v praxi málo takovýchto bylin umí! Léčí tedy jak kořen nemoci, tak i její vrcholek! Dále vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády, které vznikají v důsledku kumulace vlhkosti ve svalech, kloubech a kůži a projevují se především bolestmi. Také ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU, vzniklé jako odpadní produkty látkové výměny, jež se postupně usazují v organismu.

 

Působení dle tradiční čínské medicíny

  • Posiluje slezinu PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI,
  • Vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády YU
  • Ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU
  • Posiluje energii čchi ledvin a plic SHEN/FEI QI XU

    

Uplatnění v kuchyni

Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Ovšem naše kroupy nemají takový účinek jako právě slzovka. Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka nebo loupaná jako burské oříšky. Používá se též jako náhrada prosa (jáhel).

 

Vyzkoušejte

Slzovku přidávejte občas po troškách při vaření naturální rýže, přidává se jako příloha, ne však většinou samostatně, ale právě s rýží, kuskusem, bulgurem (slzovka se přidává max. 1/3).

Hrstku slzovky můžete též přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění.

Uvařená slzovka s rýží může sloužit i jako výchozí surovina pro další výrobu- např. když směs ze slzovky rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo chutné smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu.

Výborná je s houbami připravený jako „kuba".

 

Slzovková bramboračka

Slzovku přes noc namočíme, vaříme s novým kořením a bobkovým listem, na másle osmahneme cibuli a houby, přidáme trochu brambor, kořenovou zeleninu, sušená rajčata, libeček, saturejku, kmín, rozmarýn, majoránku a česnek.

Slzovka se zeleninou

Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni.

Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou (červenou řepou s křenem) nebo sezónní zeleninou.

 

Pro posílení imunity

V Číně se slzovka užívá se začátkem podzimu v dětském jídelníčku pro posílení obranyschopnosti. Pojídá se cca 3 týdny každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve.

Slzovka se uvaří v hrnci do měkká a v jiné nádobě uvaříme poměrově zhruba stejné množství na kostičky nakrájené mrkve. Po uvaření obého toto smícháme a krátce spolu provaříme, zakapeme troškou oleje a ochutíme dle potřeb. Pro děti s trochou soli nebo i bez ní; popřípadě mírně osladit. Pro dospělé můžeme vymyslet cokoli - např. ochutit sojovkou a kari kořením nebo kurkumou, trochou česneku a pepře...fantazii se meze nekladou.

Diagnozy