Pokud si tělo nechcete „ucpávat“ nezdravými pokrmy, mezi které patří například chipsy, bílé pečivo nebo sladkosti, vyzkoušejte recepty podle tradiční čínské medicíny. Rezonují s aktuálním ročním obdobím a dodají vašemu tělu to, co potřebuje.

Tradiční čínská medicína a její pohled na stravování

Jedním ze základních léčebných pilířů tradiční čínské medicíny je tzv. dietetika. Podle čínské dietetiky byste měli jíst:

  • pravidelně,
  • střídmě,
  • pestře.

Důležité je respektovat a ve svém jídelníčku zohledňovat harmonii 5 chutí. Jen tak budou v rovnováze a harmonii vnitřní orgány, v těle bude volně proudit životodárná energie Qi a krev, šlachy budou ohebné, kosti rovné a póry uzavřené.

Pokud by ve vašem jídelníčku převažovala pouze jedna chuť, orgány a vnitřnosti budou v nerovnováze, což se projeví nemocí.

Dietetika vám také říká, abyste se vyhýbali hladovění, ale také přejídání, protože každý extrém je nezdravý. Měli byste jíst přiměřeně, pomalu a stravu důkladně žvýkat. Z hlediska čínské dietetiky je nesmírně důležitá zdravá snídaně. Recepty na zdravé snídaně obsahují:

  • vařené obilné vločky,
  • žitnou krupici,
  • jáhly,
  • polentu.

Čínská snídaně může být sladká, kdy se do obilovin přidává například kompot a ořechy, ale také slaná, která obsahuje trochu zeleniny, bylinek a másla.

V receptech na zdravé snídaně mají své nezpochybnitelné místo samozřejmě také vývary z masa a zeleniny. Teplé snídaně jsou tím nejlepším motorem pro zahájení nového dne.

Principy ve výživě: 5 elementů a strava podle sezónnosti

Tradiční čínská medicína staví na několika prvcích, které jsou důležité pro vaše zdraví. Do určité míry je můžete ovlivnit stravováním. Jedná se zejména o:

  • Qi – je základ veškerého života. Říká se jí taky energie nebo životní síla. Pokud v těle plynule proudí, jsme zdraví. S postupem věku Qi ubývá. Jakmile vyprchá, člověk umírá. Qi vám z části dají do vínku vaši rodiče, z části ji můžete ovlivnit přijímanou potravou.
  • Energie jin a jang – jsou odlišné, ale jedna bez druhé nemůže existovat. Jestliže chcete být zdraví, je potřeba, aby obě energie byly v rovnováze. Jestliže jedna nad druhou dominuje, nebo je jí nedostatek, objeví se nemoc. Energii jin a jang ovlivňují mimo jiné strava a životní styl.

Teorie 5 elementů

Léčení podle tradiční čínské medicíny stojí na 5 základních kamenech neboli elementech. Tyto prvky jdou za sebou v pevném vyživovacím sledu:

  1. Dřevo – patří k jaru, jeho chuť je kyselá, hlavními orgány jsou játra a žlučník.
  2. Oheň – pojí se s létem, zastupuje jej hořká chuť, hlavními orgány jsou srdce, tenké střevo a funkční okruh tří ohřívačů a oběhu.
  3. Země – země je spojená s pozdním létem, má sladkou chuť, mezi hlavní orgány patří slezina a žaludek.
  4. Kov – ročním obdobím je podzim, reprezentuje ho ostrá chuť, hlavními orgány jsou plíce a tlusté střevo.
  5. Voda – pojí se se zimou, dominuje jí slaná chuť a hlavními orgány jsou ledviny a močový měchýř.
strankycinskemediciny-se-zimou-se-poji-slana-chut
Obrázek: Se zimou se pojí slaná chuť

Podle teorie 5 elementů se doporučuje upravovat svůj jídelníček. Na začátku každého ročního období můžete pozorovat, že se vám mění chutě.

Stejně jako je 5 elementů, existuje také 5 chutí:

  1. kyselá,
  2. hořká,
  3. sladká,
  4. ostrá (palčivá),
  5. slaná.

Ke každému elementu pak náleží jiná chuť. Pokud chcete svůj organismus udržovat v rovnováze, je potřeba, abyste všechny chutě kombinovali. Během 24 hodin byste měli přijmout 20 % od každé chuti.

Zima: slaná chuť a termické potraviny horké a teplé

Pokud budete svůj jídelníček přizpůsobovat ročnímu období, zařaďte do něj potraviny slané chuti a povahy, která je horká a teplá. V zimě je potřeba posilovat energii jangu a zahřívat ledviny.

Potraviny slané chuti

Slaná chuť je ochlazující, míří dolů a dovnitř, zvlhčuje a změkčuje. Díky tomu dokáže teplo lépe prostoupit celým tělem a prohřát ho. Není potřeba to však se solí přehánět. Její přemíra totiž způsobuje vysušování.

Mezi potraviny slané chuti patří sůl, mořské řasy, ječné kroupy a jáhly. Můžete sáhnout také po zelenině naložené v soli, která je mléčně kvašená, po umeboshi neboli slaných švestičkách, sójové omáčce tamari, shoyu a miso pastě.

Slané potraviny pomáhají ledvinám, jsou vhodné pro slabé a labilní jedince. Mezi potraviny, které prospívají ledvinám, patří:

  • mořské plody, zvěřina, tučné ryby, jehněčí a hovězí maso,
  • pohanka, fazole, adzuki, černé fazole,
  • pórek, kvašená zelenina, kapusta,
  • kompotované a sušené ovoce,
  • vývary z kostí.
strankycinskemediciny-polevkove-vyvary-prospivaji-ledvinam
Obrázek: Polévkové vývary prospívají ledvinám

Horké a teplé potraviny

Je pro ně charakteristická energie jang, která zahřívá a zrychluje metabolické procesy v těle. Kromě toho teplé potraviny doplňují Qi a krev. Pomáhají při fyzické a psychické únavě, při nízkém tlaku, zimomřivosti nebo revmatických obtížích.

Do svého jídelníčku zařaďte cibuli, koriandr, majoránku, oves a kuřecí maso. Rozhodně by v něm neměly chybět zeleninové polévky, ale také dlouho vařené vývary z kostí a masa. Právě teplé polévky pomáhají s odstraněním vnitřního chladu. S teplými potravinami to ovšem nepřehánějte. Jejich přemíra může vést k vnitřnímu napětí a neklidu.

Mezi ohřívající potraviny patří dlouhozrnná rýže, jarní cibulka, broskve, hlíva ústřičná, srnčí, krevety, bažant, hovězí a ovčí maso, ocet, med, kardamom nebo hřebíček. Mezi horkými potravinami najdete česnek, pepř, jehněčí maso, chilli nebo zázvor.

Pokud mají orgány dostatek tepla, může jimi volně proudit životodárná energie Qi.

5 zdravých slavnostních receptů podle tradiční čínské medicíny

Oslavte konec roku recepty, za které vám vaše tělo poděkuje.

Hovězí maso s brokolicí a hořčicí

Co budete potřebovat?

  • 450 g hovězího masa,
  • 4 g jedlé sody,
  • 450 g brokolice,
  • 3 velké stroužky česneku,
  • 9 g čerstvého zázvoru,
  • 3 lžíce kvalitní sójové omáčky,
  • 15 g sladidla,
  • 2 lžíce oleje z praženého sezamu,
  • 3 lžíce vody,
  • 30 g olivového oleje,
  • 1 lžičku sezamových semínek,
  • sůl a pepř na dochucení.

Maso nakrájejte na tenké nudličky a promíchejte s jedlou sodou, solí a pepřem. Brokolici rozeberte na menší růžičky a po dobu 90 vteřin ji spařte v horké vodě. Následně ji šokově zchlaďte. V mističce si připravte omáčku z rozmačkaného česneku, zázvoru, sójovky, sladidla, oleje, pepře, vody a škrobu.

Ve velké pánvi orestujte nudličky masa, následně je dejte bokem a do pánve nalijte omáčku, kterou budete 2 minuty vařit. V případě, že je omáčka hustá, zřeďte ji vodou. Do omáčky dejte maso a brokolici. Naservírujte na talíř s rýží a posypte sezamovými semínky.

Z hlediska TČM recept obsahuje zahřívací potraviny jako česnek, zázvor a dlouhozrnná rýže. Nechybí ani hovězí, kterým podporujete ledviny.

Dušená zimní dýně s pohankou a tofu

Co budete potřebovat?

  • Hokaido dýni,
  • půl cibule,
  • půl přírodního tofu,
  • 1 lžíci oleje,
  • 60 g pohanky kroupa,
  • k dochucení: mletý koriandr, pískavici, kurkumu, tymián, sůl, sójovou omáčku.

Nejdřív na oleji osmahněte cibuli se špetkou soli, přidejte kostky tofu a restujte. Následně vsypte kostky dýně, ochuťte kořením a zastříkněte sójovou omáčkou. Přilijte vodu a duste, dokud dýně nezměkne. Vmíchejte uvařenou pohanku.

Přestože má dýně spíše sladší chuť a pohanka hořkou, díky koření, které prohřívá (koriandr, kurkuma) a soli, která je potřebná v zimě, si tento recept můžete dopřát i v zimním období.

strankycinskemediciny-dynova-poleka-s-pecenou-mrkvi
Obrázek: Dýňová polévka s pečenou mrkví

Polévka z červené čočky a mrkve dochucená kurkumou

Co budete potřebovat?

  • 5 středně velkých mrkví,
  • 100 g červené čočky,
  • 10 ml olivového oleje,
  • 600 ml vody,
  • 3 lžíce sójového mléka,
  • na dochucení kurkumu, sůl, koriandr, rozmarýn, sušený celer.

Oloupejte mrkve, nakrájejte je na hranolky a nechte je péct v troubě, dokud nejsou měkké. Čočku propláchněte, vložte do hrnce společně s rozmarýnem a koriandrem, zalijte vodou tak, aby byla hladina vody 1 cm nad čočkou a nechte vařit 20 minut. Smíchejte čočku a mrkev a následně je rozmixujte. Přidejte kurkumu, mléko a krátce povařte.

Podle TČM červená čočka souvisí jak s elementem kovu, tak s vodou, kdy posiluje dráhu ledvin a močového měchýře, což je v zimě důležité. Navíc se jako koření používání sůl a kurkuma, která prohřívá. Vyzkoušejte tento recept třeba i na snídani.

Kuře pečené s bylinkami, česnekem a citronem

Co budete potřebovat?

  • Kuře,
  • 3 ks citronu a česneku,
  • 1 svazek petrželky, tymiánu, rozmarýnu,
  • 200 g másla,
  • 2 ks červené cibule,
  • olivový olej, sůl, mletý pepř.

Kuře omyjte a osušte. Na prsou, zádech a stehnech kuřete vytvořte kapsy, do kterých vložíte máslo ochucené kůrou z 1 citronu, nasekané petrželky, půlky svazku tymiánu a rozmarýnu, 2 kusů česneku dochuceného solí a pepřem. Kuře dejte do zapékací mísy, obložte jej zbylými bylinkami a nakrájeným citronem, česnekem a cibulí. Zakápněte olivovým olejem a pečte na 200 °C 75 min.

Pro zimní období je podle TČM tento recept jako stvořený, protože je v něm kuře, které patří mezi teplé potraviny, česnek a cibule, které zahřívají.

Rýžový pudink zdobený kustovnicí

Co budete potřebovat?

  • 100 g sušených plodů kustovnice,
  • 100 g zlatých rozinek,
  • půl šálku předvařené hnědé rýže,
  • šálek vody,
  • 3 šálky mléka,
  • ¾ šálku medu,
  • 3 vejce,
  • 1 lžičku vanilkového extraktu,
  • 1 lžičku mořské soli,
  • ¼ lžičky mleté skořice.

Vařící vodu osolte a vsypte do ní rýži, kterou vařte doměkka. Do rýže vmíchejte mléko a med a vařte na mírném plameni zhruba hodinu. Vejce vyšlehejte do pěny, přidejte vanilku a skořici. K vejcím přidejte asi 100 g povařené rýže. Následně směs vlijte ke zbytku rýže a na mírném plameni vařte asi 2 minuty. Přidejte kustovnici a rozinky.

Z hlediska zimního období je v tomto receptu důležitá zejména kustovnice, která zvyšuje imunitu, zlepšuje zrak a zajišťuje dlouhověkost. Pojí se nejen s elementem dřeva, ale také s elementem vody, který je charakteristický pro zimu.

Servírování jídla dle TČM

Podle zásad tradiční čínské medicíny se servírují spíše menší porce jídla. Důležitá je barevnost. Klade se důraz na pomalé jedení a důkladné žvýkání. Pro servírování se používají například speciální mísy a misky, které dokážou udržovat rovnováhu chutí a teploty. Oblíbené je také dřevěné nádobí z bambusu či santalového dřeva.

Oslavte konec roku zdravě. Dopřejte svému tělu potraviny, které jsou v symbióze se zimním obdobím.

Visited 225 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.