Oblíbené (0)

Esence - JING

Esence JING je produktem ledvinného jinu a jangu a je i tou nejimaginárnější kategorií v čínské medicíně. Tuto esenci si můžeme představit jako hořící svíčku, kdy plamen je jang, vosk je jin, teplo, jež vydává plamen, je energie čchi a světlo plamene je pak tou ryzí esencí jing. Životnost svíčky (a tedy i vydávaného světla, představujícího v našem případě esenci jing) je závislá jak na síle spalujícího plamene, tak i na množství a kvalitě vosku.

Na tomto příkladu lze vidět úzké propojení jinu a jangu. Síla jangu závisí na síle jinu a naopak (a následně i síla energie čchi a esence jing). Tedy oslabením jinu se postupně oslabí i jang a oslabením jangu se postupně oslabí i jin. Esence jing je úzce spjata s ledvinami a je odvislá od naší vrozené konstituce, tedy od toho, jak velkou a silnou svíčku jsme od našich rodičů dostali do vínku. Čím větší svíčka a plamen, tím větší je světlo (esence jing), které vydává. Esence je spjata i se slezinou a žaludkem. Tyto orgány vytvářejí z potravy, tekutin a vzduchu tzv. získanou esenci, kterou pak ukládají do ledvin, čímž posilují a doplňují vrozenou esenci. Esence JING je tedy tím nejjemnějším a vzácným výtažkem, jež se skládá jak z vrozené, tak získané esence. Proto je s ní zapotřebí zacházet velice šetrně a opatrně, abychom si ji zbytečně „nevypálili“, abychom kupř. nesvítili ve dne, kdy není potřeba, a pak se nám nedostávalo světla v noci (kupř. nadměrnou fyzickou či psychickou prací, přejídáním či hladověním, nedostatkem spánku a odpočinku, nadměrným sexem apod. – prostě zlatá střední cesta bez extrémů a excesů). V opačném případě organizmus musí sáhnout do svých rezerv, které později, třeba ve stáří, chybí...

 

NEDOSTATEČNOST ESENCE JING – JING XU

znamená z hlediska čínské medicíny buď oslabení jinu ledvin, nebo jangu ledvin, nebo obojího současně. Toto oslabení se může projevit následujícími příznaky: u dětí: nedostatečný vývin kostí, malý vzrůst, opožděné uzavírání fontanely kojenců, duševní opožděnost; u dospělých: slabost v bedrech a kolenou, měkkost kostí, osteoporóza, zhoršená paměť, paradentóza, vypadávání vlasů, předčasné šedivění vlasů, oslabená sexuální aktivita, bolesti v bedrech, neplodnost, absence menses v pubertě, závratě, pískání v uších, snížený sluch, rozostřený zrak, roztržitost, nepozornost, snížené duševní vnímání. Postihuje hlavně ledviny. Jazyk je buď bledý při nedostatečnosti jangu ledvin, nebo červený bez povlaku při nedostatečnosti jinu ledvin. V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. skleróza, Alzheimerova choroba, osteoporóza, výhřezy plotének, primární amenorea (chybění menstruace), sterilita, lehká mozková dysfunkce u dětí, opožděný duševní a fyzický vývoj apod.

 

Bylinné směsi při nedostatečnosti jangu ledvin

 

Doporučené potraviny

  • Obiloviny a luštěniny: fazole červené (adzuki)
  • Zelenina a houby: lanýže, polníček (salát polní)
  • Ryby a dary moře: kapr, slávky jedlé (mušle), úhoř říční
  • Maso: hovězí ledviny, jehněčí, kuřecí a vepřová játra, kůzlečí a skopové maso a játra, maso ze zvěřiny (zvláště divoká kachna), vepřové i jiné ledvinky, volská oháňka, zajíc
  • Ovoce, ořechy a semena: kokosové mléko, lískové ořechy, maliny, pistácie, sezam černý, švestky, víno hrozny
  • Koření a byliny: badyán, fenykl, hřebíček, muškátový ořech, pažitka, pískavice (řecké seno), skořice, zázvor sušený (mletý)

 

Nedoporučené potraviny

  • Nedoporučují se potraviny, jež přinášejí chlad do těla, jako je syrová zelenina a syrové ovoce, studené nápoje a zmrzlina. 

 

Bylinné směsi při nedostatečnosti jinu ledvin

 

Doporučené potraviny:

  • Obiloviny a luštěniny: bulgur, červené fazole (adzuki), hrách žlutý, ječmen (krupky), kuskus, pšenice špalda, rýže bílá (loupaná), tofu
  • Zelenina a houby: bílá houba (rosolovka stříbrná), brokolice, černá houba (Jidášovo ucho – Mu-er), červená řepa, hrách cukrový (lusky), hrášek, chřest, květák, rajčata, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové
  • Ryby a dary moře: kapr, krabi, krevety, mušle, sardinky, sépie (kalamary), slávky jedlé (mušle), šproty, ústřice
  • Maso: kachna, králík, skopové, vepřová ledvina, vepřové maso
  • Ovoce, ořechy a semena: ananas (čerstvý), datle, dýňové semínko, fíky, granátové jablko, hrušky, jablka, kokosový ořech a mléko, lněné semínko, mango, mák, meloun cukrový a vodní, pomeranč, liči (kustovnice), slunečnicové semeno, švestky, vlašské ořechy
  • Koření a byliny: fenykl, kopřiva, meduňka, pažitka, řeřicha, zázvor sušený (mletý)
  • Nápoje a ostatní: cukr sladový, cukr hnědý, čerstvé sýry (lučina – tvaroh), máslo přepuštěné, med, melasa, mléko kravské, mléko ovčí, olivový olej, sádlo, sezamový olej, sýry tvrdé, včelí mateří kašička, vejce slepičí (zvláště žloutek)

  

Nedoporučené potraviny

  • Nedoporučují se potraviny, jež přinášejí horko do těla, jako je ostré koření, smažená, grilovaná a dlouze pečená jídla.

 

Bylinné směsi při nedostatečnosti jinu a jangu ledvin