Jaro se pojí s játry a žlučníkem, o které byste měli během tohoto období správně pečovat. Kromě toho je potřeba se vymanit ze zimního lenošení a otevřít se fyzické aktivitě. Upravte svůj jídelníček, začněte cvičit a nezapomeňte také na psychickou pohodu. To všechno dohromady je nejlepším jarním detoxem a očistou těla po zimě.

Jaro jako start nového

Tradiční čínská medicína při léčení vychází z toho, jak příroda ovlivňuje člověka. Zatímco v zimě máte šetřit energii a být méně aktivní, na jaře byste se měli „probudit k životu“ a naskočit do akce. Jde o období, které je plné:

  • obrovského pohybu,
  • obnovy,
  • regenerace,
  • omlazení.

Jaro je tedy ideální čas na detoxikaci, očistu a omlazení vašeho zdraví. Právě v tomto období je načase ze sebe setřást to, co jste si v těle uložili během zimy. Podle dietetiky TČM se v zimě doporučují jíst tučnější a hutnější jídla. Pohybu je poskrovnu. Je tedy jasné, že během zimy můžete nabrat pár kilogramů navíc, které je ale dobré na jaře zase shodit.

Obezita je epidemií 3. tisíciletí

Obezita není jen o zmnožení tuku v těle. V současné době se chápe spíše jako chronické onemocnění, které se pojí s řadou dalších poruch a má vzrůstající tendence. Zatímco v roce 1995 bylo na celém světě 200 milionů obézních lidí, v roce 2000 jich bylo už 300 milionů. S obezitou se potýkají nejen lidé žijící ve vyspělých zemích, ale také ti, kteří žijí v mnoha rozvojových zemích. V západní Evropě trpí obezitou 10–25 % dospělých, v některých zemích Ameriky se čísla pohybují mezi 20–25 %. Obézní jsou ale také obyvatelé Číny, Thajska nebo Brazílie, kde se v minulosti s tímto problémem prakticky nesetkávali.

Termíny „nadváha“ a „obezita“ označují rozpětí váhy, která překračuje zdravou tělesnou hmotnost. Ten, který má nadváhu, má Body Mass Index vyšší než 25 bodů. Za obézního se člověk považuje ve chvíli, kdy jeho Body Mass Index překročí 30 bodů.

Na vzniku obezity a nadváhy se mohou podílet nejen nemoci, ale také nezdravý životní styl. Jde zejména o nezdravou stravu, stres a nedostatečný pohyb.

strankycinskemediciny-obezita-je-vysledkem-nezdraveho-zivotniho-stylu
Obrázek: Obezita je výsledkem nezdravého životního stylu

Jak se na problémy s nadváhou dívá TČM?

Lidé po staletí hledali způsob, jak jíst zdravěji. TČM při sestavování jídelníčku vychází z teorie pěti prvků, která zahrnuje lidské orgány, ale také ze zásad plynoucích z ročních období. Každá roční doba je spjata s určitým orgánem a každý orgán potřebuje v daný čas určité potraviny, chuť nebo teplotu. Pokud nejsou orgány v harmonii, projeví se dysfunkce, třeba v podobě obezity.

Podle TČM je obezita následkem oslabení až pěti orgánů: sleziny, žaludku, jater, plic a ledvin. Nejvíce se ale na problémech s hmotností podepisuje slezina. Ta má na starosti celý systém trávení. Z potravy odděluje „čistou“ energii, kterou posílá do tělního oběhu a „kalnou“ energii, která se z těla vylučuje močením a stolicí.

Pokud je slezina oslabená, nedokáže potravu správně zpracovávat. V těle se začne hromadit vlhkost a hlen, které se přeměňují do tuků. Výkon sleziny klesá přirozeně s věkem. Tento pokles začíná již v 35. roce. Proto slezinu nezatěžujte jídly, která se špatně tráví. Zbytečně si zaděláváte na problémy s nadměrnou hmotností. Kromě toho kondici sleziny negativně ovlivňuje:

  • nepravidelnost ve stravování,
  • příliš mnoho chutí a kombinací potravin v jednotlivých jídlech,
  • extrémy v podobě nadměrné konzumace sladkého, ostrého, kyselého a slaného jídla,
  • nadmíra mléčných produktů a masa atd.

Kromě potravin kondici sleziny zhoršuje i nedostatek pohybu a nezdravý způsob nakládání s emocemi. Pokud nedokážete emoce zdravě prožít a pustit dál, zůstává jejich energie v těle a blokuje volný proud životodárné energie Qi.

Jarní detox podle tradiční čínské medicíny

Jaro patří elementu dřeva, které se pojí s játry a žlučníkem. Právě o tyto orgány je potřeba na jaře správně pečovat a dopřát jim detox. Dynamická energie jara vám pomáhá se zbavit nánosů zimy. Jestliže jste v zimě odpočívali, přestanete pociťovat únavu a začnete být čilejší a aktivnější.

Jarní detox je nejen o skladbě jídelníčku, ale může zahrnovat také saunování, pití detoxikačních čajů a velkého množství vody nebo suché čištění pokožky. Obecně se doporučuje na jaře jíst modrozelené potraviny (tmavá listová zelenina bohatá na chlorofyl, řasy…) a zaměřit se na jídla nakyslé chuti (např. švestky).

Nezapomeňte také meditovat a cvičit. TČM doporučuje Qi Gong, Tai Chi nebo jógu. To jsou cvičení, která mohou rozpohybovat energii Qi a udržet emocionální i fyzické zdraví v rovnováze.

strankycinskemediciny-na-jare-jsou-v-centru-pozornosti-jatra
Obrázek: Na jaře jsou v centru pozornosti játra

Co mají na starosti žlučník a játra?

Játra a žlučník dohlíží na hladký tok energie Qi. Pokud je proudění zpomalováno překážkami (blokacemi), objeví se nemoc. Když Qi proudí hladce, jste zdraví po emocionální i fyzické stránce. Právě proto je potřeba se na jaře zaměřit právě na jarní detoxikaci a čištění žlučníku a jater.

Jaké jsou příznaky nemocných jater?

TČM říká, že pokud je Qi v játrech stísněná, začnete se rozčilovat, hněvat, pociťovat zlost a agresivitu. Oslabená játra poznáte podle nedostatku energie, které se říká: jarní únava. Také se začne v těle zadržovat voda, takže máte problémy s otoky. Mohou se objevit i komplikace s trávením a vylučováním potravy.

Jak by měla vypadat očista–detoxikace pro játra a žlučník?

K jaru je přidružená kyselá chuť, proto vybírejte potraviny kyselé chuti. Zároveň se orientujte spíše k lehčí stravě, kterou budete přijímat v menším množství. Dopřejte si hojnost obilnin, zelených rostlinek a luštěnin.

Co všechno můžete zařadit do detoxikačního a vyživujícího jídelníčku?

  • Kvašenou zeleninu,
  • ryby,
  • čočku,
  • špaldu, kuskus, bulgur, pšenici,
  • luštěninové klíčky,
  • granátové jablko, kyselé druhy jablek, brusinky, citron,
  • kefír, kysanou smetanu, podmáslí, jogurt,
  • šípkový čaj,
  • slepičí a kachní maso.

Vyhněte se syrovým a příliš chladným potravinám, zeleninu spařte nebo blanšírujte, místo smažení a pečení raději duste a vařte v páře.

strankycinskemediciny-kysela-chut-dominuje-jaru
Obrázek: Kyselá chuť dominuje jaru

Plánování stravy podle teorie pěti prvků

Pokud si chcete udržet zdravou tělesnou hmotnost, držte se radami tradiční čínské medicíny:

  • jezte místní, organicky pěstované a sezónní potraviny,
  • dbejte na chutě, teploty a barvy, které se pojí s jednotlivými ročními obdobími.

Díky tomu budou vaše jednotlivé orgány správně fungovat.

1. Prvek vody

Element vody se pojí se zimou. Věnujte pozornost ledvinám a močovému měchýři. Konzumujte potraviny, které obsahují vodu, protože vyplavuje toxiny a detoxikuje tělo. Do jídelníčku zařaďte ovoce, zeleninu, polévky a džusy. Chuť elementu vody je slaná. Z hlediska potravin se zaměřte na:

  • fialové, modré a černé potraviny,
  • vepřové maso,
  • vejce,
  • luštěniny,
  • korýše všeho druhu.

2. Prvek dřevo

O dřevu se v článku již pojednává. Je spojené s jarem a kyselou chutí. Dominantní orgány jsou játra a žlučník

3. Prvek oheň

Prvek náleží létu. Pojí se s tenkým střevem a srdcem. Jeho chuť je hořká. V jídelníčku by se měly objevit hořké nebo kořeněné potraviny, které pomáhají zlepšit krevní oběh a metabolismus. Vhodné potraviny jsou:

  • ty, které mají červenou barvu,
  • žito, quiona,
  • chilli, majoránka, bazalka, kurkuma,
  • bezinky, ovčí a kozí sýry,
  • skopové a jehněčí maso.

4. Prvek země

Země se pojí s pozdním létem a slanou chutí. V čele pozornosti stojí slezina a žaludek, orgány, které se podílí na rozkládání a trávení potravy. Do jídelníčku zařaďte:

  • žluté, oranžové a hnědé potraviny,
  • kořenovou zeleninu,
  • proso, ječmen, žito,
  • hovězí maso,
  • jablka, třešně, datle, fíky, broskve, meruňky,
  • čočku, hrášek.

5. Prvek kov

Prvek kovu souvisí s podzimem. V tuto roční dobu je nejlepší konzumovat jídla s pálivou chutí. Z hlediska orgánů pečujte o plíce a tlusté střevo, které zodpovídají za dýchání a za vylučování tělesných tekutin a odpadů. V jídelníčku by se měly objevit:

  • potraviny bílé barvy,
  • bylinky a koření (anýz, bazalka, saturejka, zázvor, kardamon, koriandr),
  • bílá rýže,
  • sýry, mléko,
  • česnek, cibule, pórek, pažitka, květák, řeřicha,
  • wasabi, křen, hořčice,
  • husí, krůtí, králičí maso a zvěřina.

Jarní recepty podle TČM

Inspirujte se a detoxikujte své tělo podle jarního ročního období.

Čaj pro posílení jater a ledvin

Připravuje se z bylinek: kustovnice čínské a chryzantémy. Kustovnice posiluje jin ledvin a jater, chryzantéma pročišťuje játra.

Do nádoby s objemem 1 l vody dejte 3 až 5 kvítků chryzantémy a malou lžičku kustovnice. Zalijte horkou vodou, nechte odstát a popíjejte po celý den.

Čočková sekaná

Na přípravu čočkové sekané budete potřebovat:

  • 300 g červené čočky,
  • 1 vejce,
  • 150 g mrkve,
  • 50 g lněného semínka,
  • 50 g jemných ovesných vloček,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • 3 lžíce jemně krájené petrželky,
  • 1 lžíci lahůdkového droždí,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 lžičku drceného kmínu,
  • sůl a pepř.

Čočku zalijte vodou a vařte tak dlouho, dokud z ní nevznikne kaše. Nezapomeňte na pravidelné promíchávání. Do čočky přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, rozemleté lněné semínko, rozmixované vločky a zbytek dalších surovin. Osolte a opepřete.

Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem a naplňte čočkovou směsí. Pečte na 180 °C zhruba 50 minut. Čočková sekaná se podává se zeleninovým salátkem a dipem ze zakysané smetany s bylinkami.

Dopřejte si jarní detox. Upravte nejen jídelníček, ale také se zaměřte na životní styl. Více meditujte a začněte se pravidelně hýbat.

Visited 191 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.