Obezita – nadváha

Obezita (nadváha) je stav, při kterém dochází k nadměrnému hromadění rezervního tuku v důsledku nerovnoměrného příjmu a výdeje energie.

Jeji příčiny mohou být různé a nejsou vždy zcela jasné. Nejčastější příčinou bývá nadměrný příjem potravy, ze­jména tuků a cukrů, při současném nedostatku tělesného pohybu; mohou se spoluúčastnit i další činitelé. Předpokládáme vlivy genetické – často se set­káváme s rodinným nakupením, které může být způsobeno také rodinnými zvyklostmi. Dalšími příčinami obezity mohou být: přeceňování energetic­kého výdeje, přerušení sportovní činnosti při nezměněném příjmu potravy, přerušení kouření, „odměňování se“ jídlem při stresu.

Obezita, ndváha pohledem čínské medicíny, přírodní léčba, léčivé houby a bylinky

Přírodní léčba obezity, nadváhy, léčivé houby a bylinné směsi čínské medicíny

Co užívat

MYCOSLIM  +  MYCOCLEAN  +  MYCOSTRESS

MYCOSLIM – podporuje hubnutí společně s dodržováním dietetických zásad

MYCOCLEAN – odstraňuje z těla patologickou vlhkost a hlen 

MYCOSTRESS – odstraňuje v těle blokády psychické i fyzické, také harmonizuje zažívání

Dávkování a doba užívání

Uvedenou kombinaci užívejte alespoň 2-3 měsíce 

MYCOSLIM  3-0-3 kapsle denně (lze zvýšit na 4-0-4)

  • MycoSlim užívejte na lačno, minimální odstup je 30 minut před jídlem nebo jedna hodina po něm
  • vždy užívat 5 dní a 2 dny vynechat, aby nedošlo k únavě imunitního systému, takto lze houby užívat dlouhodobě
  • pokud užíváte houby společně s tinkturami, tak nejdříve užít tinkturu a v odstupu cca 15 minut léčivou houbu
  • při dlouhodobém užívání udělat po 3 měsících 1 týden pauzu
  • pokud užíváte léky předepsané lékařem či jiné potravinové doplňky, užívejte je s odstupem od léčivých hub či bylinných tinktur 1/2 až 1 hodinu

MYCOCLEAN 1-0-1 odměrky rozpustit ve vlažné vodě

  • MycoClean užívejte na lačno, minimální odstup je 30 minut před jídlem nebo jedna hodina po něm
  • při dlouhodobém užívání udělat po 3 měsících 1 týden pauzu
  • pokud užíváte léky předepsané lékařem či jiné potravinové doplňky, užívejte je s odstupem od léčivých hub či bylinných tinktur 1/2 až 1 hodinu

MYCOSTRESS 6-0-6 tablet denně

  • MycoStress užívejte na lačno, minimální odstup je 30 minut před jídlem nebo jedna hodina po něm
  • při dlouhodobém užívání udělat po 3 měsících 1 týden pauzu
  • pokud užíváte léky předepsané lékařem či jiné potravinové doplňky, užívejte je s odstupem od léčivých hub či bylinných tinktur 1/2 až 1 hodinu

MUDr. Martin Dvořák

Datum: 27.7.2021

O Obezitě

Proč vlastně tloustneme?

To, že přibírání na váze je důsledkem nerovnováhy mezi energetickým příjmem a výdejem, ví každý. Tloustneme, protože přijímáme více kalorií, než spalujeme. Zároveň nerespektujeme typy potravin, které konzumujeme. Každá potravina má jiné složení, je jinak bohatá na důležité látky a každá jiným způsobem ovlivňuje náš metabolismus. A nejen to. Různé potraviny mají odlišný vliv i na náš hormonální systém, který řídí, zda si naše tělo bude energii ukládat nebo ji spalovat. Já vám tu ale chci nastínit hubnutí z pohledu čínské medicíny. Někdy totiž, ač splňujeme všechna pravidla pro “správné” hubnutí, ručička na váze neklesá.

Jak se na tloustnutí dívá čínská medicína?

Obecně řečeno nadváha je důsledkem nerovnováhy v organismu, nebo též disharmonie některých vnitřních orgánů. Pojďme se podívat, kde hledat příčinu a jakých orgánů se to konkrétně dotýká. Příčin totiž může být více, tady si vysvětlíme ty nejběžnější.

První příčina je ve Slezině

Čínská medicína rozděluje náš organismus do pěti prvků neboli systémů a každá část našeho těla – psychického i fyzického – patří do jednoho z nich. Jako první musíme zmínit systém Sleziny a jeho párového orgánu Žaludku.

Poznámka: Názvy orgánů (systémů) uvádíme záměrně s velkým písmenem, abychom  je odlišil od toho, co si pod slezinou a žaludkem představuje západní medicína. Jde o celý systém různých částí organismu, kterému vždy vévodí jeden konkrétní orgán.

Slezina je z tohoto pohledu synonymum pro naše trávení. Spolu s Žaludkem je zodpovědná za přeměnu potravy na energii Qi a krev. Qi a krev jsou palivem pro náš organismus (stejně jako benzín pro auto). Aby naše tělo správně fungovalo, musí mít Qi a krve dostatek. Pokud je energie Sleziny oslabená, špatně přeměňuje potravu a vytváří málo „paliva“ a navíc vyrábí nadbytek tzv. vlhkosti, kterou ukládá na různých místech v těle. A to je to, čemu my říkáme „ukládání tuků“. Stejným mechanismem vzniká i celulitida.

První příčinu bychom tedy měli. Tloustnutí nejčastěji způsobuje oslabená energie Sleziny. Je to nejčastější problém, který v ordinaci řeším. Nejde jen o to, že lidé s oslabenou Slezinou mají nadváhu a různé trávicí problémy, jako je nadýmání či nepevná kašovitá stolice. Dalším z typických projevů je únava a vyčerpanost. Většinou jde o únavu, která se zhoršuje po jídle. Veškerá energie Qi se soustředí na trávení a pro zbytek těla se jí už neodstává. Dále takoví lidé trpí na další problémy od gynekologických výtoků, přes kašel, astma, anémii, oslabenou imunitou či problémy s neustálým přemítáním. Jeden velký lékař čínského starověku odvozoval od oslabení Sleziny téměř všechny nemoci. Avšak i současní lékaři čínské medicíny zmiňují, že např. většina dětských nemocí je způsobena právě oslabenou Slezinou. A v praxi tomu tak opravdu je.

Proč naše Slezina ztrácí na síle?

Protože bytostně nesnáší některé věci, které s oblibou děláme:

Nesnáší nepravidelnost a to nejen v jídle, ale v celém životě. Měli bychom pravidelně (ve stejné časy) vstávat, jíst, pracovat, cvičit a chodit spát. Čím více pravidelnosti svému životu dáme, tím bude Slezina šťastnější. Nejdůležitější je samozřejmě pravidelnost ve stravování. “Je jedno, co budete jíst, hlavně to jezte pravidelně“. Čínští lékaři doporučují jíst 2−3x denně. Najíst se a pak nechat dostatek času Slezině na trávení a na obnovení její energie Qi. Některé současné přístupy radí, pokud chcete zhubnout, jezte každé 2 hodiny. Zčásti je to pravda. Častým příjmem potravy se rozhýbe metabolismus a začne rychleji spalovat. Mohli bychom říct, že Slezina zintenzivní svoji činnost. Problém ale je, že díky takto intenzivní činnosti se její Qi ještě více vyčerpá. Někdy po týdnu, někdy po několika měsících. A pak stačí pár nepovedených dní s „junk food“ a jste na vyšší váze, než jste byli na počátku. Prostě klasický jo-jo efekt.

Doporučení zní jíst 2x nebo 3x za den vždy ve stejný čas. A žádné uzobávání mezi těmito jídly. Jen přiměřeně pít vodu nebo slabý čaj. Zároveň vše je nutné přizpůsobit stavu konkrétního člověka. 40 kilová žena s hypoglykémií nemůže jíst jen 2x denně!!! Z tohoto úhlu pohledu není úplně optimální ani dlouhodobý půst. Naopak moderní „přerušovaný půst“ může přinést tělu jisté benefity.

Nesnáší přejídání se. Je to v podstatě stejný princip, který je popsán výše. Pokud jíme velké porce vydatných jídel, potřebuje Slezina hodně energie Qi, aby nadměrné porce zpracovala. Tím svoji energii nadbytečně vyčerpává. Ideální je jíst do 80 % sytosti. Po jídle byste stále měli cítit jistý pocit malého hladu. Ale opravdu malého. Nadměrné množství jídla v kombinaci s oslabenou přeměňovací funkcí Sleziny vede ještě k dalšímu jevu, který s nadváhou souvisí. Potrava začíná stagnovat. Prostě se posunuje příliš pomalu. Asi to znáte jako „zpomalený metabolismus“. A stejně jako kompost na zahrádce se začne zahřívat, stejně tak zpomalený posun začne vytvářet horko v našem Žaludku a to vytváří jev, kterému říkáme „vlčí hlad“. Prostě máme stále hlad. Na jedné straně máme stále potřebu jíst a na druhé straně slabá Slezina potravu pomalu přeměňuje a posouvá. A to není pro člověka, který chce hubnout, dobrá kombinace.

Nesnáší vlhkost. Vlhkost, zvláště studenou vlhkost (např. v podobě zmrzliny), která ji vyčerpává a přispívá k tvorbě další nadbytečné vlhkosti. (To třeba vysvětluje, proč je pro některé ženy koupání ve studené vodě spouštěčem gynekologických výtoků). Typickým příkladem vlhkých a chladných potravin jsou mléčné produkty – mléko, tvaroh, jogurty. A co teprve ráno studený jogurt vytažený z lednice! Máslo a tvrdé sýry tolik nevadí.

Nesnáší cukr. A teď prosím znalce čínské medicíny, vyčkejte se svojí kritikou a tvrzením, že „Slezina přeci miluje cukr“. Ano máte pravdu, ale i u cukru platí zásada přiměřenosti. Slezina potřebuje cukr, protože z něj vytváří energii Qi. Ale není cukr jako cukr. Bílému rafinovanému cukru se říká „zloděj Qi“. Tento rychlý cukr rozpohybuje aktivitu Sleziny až moc a zároveň ji velmi rychle vyčerpá. Určitě to znáte. Když jste unavení a vyčerpaní, dali byste cokoliv za kousek něčeho sladkého, co vám rychle dodá energii. Bílý cukr to udělá spolehlivě. Pokud budete Slezinu zásobovat bílým cukrem příliš, poměrně rychle ji zahltíte a vyčerpáte. A Slezina začne vyrábět již zmíněnou patologickou vlhkost, která se začne ukládat v podobě tuku.

Je to vlastně takový začarovaný kruh, slabá Slezina vyrábí málo Qi a krve. Jsme unavení, cítíme, že rychle potřebujeme rychlou energii. Máme vyloženě chuť na něco sladkého. Dáme si čokoládu. Chvíli se cítíme super, ale po nějaké době jsme na tom hůř, než jsme byli předtím. A tak pořád dokola. Stejně jako s cukrem je to s bílou moukou. Jsou to v podstatě také rychlé cukry, které Slezinu v konečném důsledku oslabí. Takže myslete na to, abyste Slezině dopřávali „pomalé cukry“, které se dávkují postupně. Ideálně celozrnné pečivo nebo obilné kaše.

Nesnáší sezení. Musí se hýbat. Při sedavém zaměstnání jdou kila nahoru velmi rychle. Takže doporučuji pohyb – ale opět přiměřený. Příliš intenzivní pohyb vyčerpá z těla příliš krve a energie Qi a slabá Slezina nestíhá v dostatečně krátké době tento stav obnovit. Ideální je svižná chůze, Taiji nebo jóga.

Nesnáší nadměrné přemýšlení. I to ji oslabuje. Máte-li problém, stále o něm přemýšlíte, i to oslabuje Qi Sleziny a oslabená Slezina vás nutí ještě více přemítat. Opět jeden začarovaný kruh. Pro tyto stavy nabízí čínská medicína výbornou bylinnou směs Gui Pi Wan (možná ji znáte pod českým názvem Ukotvená myšlenka). Směs sice posiluje Qi Sleziny, ale díky bylinám, které posilují Srdce, má velký přesah na psychiku.

Co má naopak Slezina ráda?

Pár všeobecných pravidel. Upravte svůj jídelníček tak, aby podporoval posílení Qi Sleziny. Dávejte přednost chutným, jednoduchým jídlům, které se skládají z malého množství přísad. Základem by měly být složité sacharidy doplněné malým množstvím vysoce hodnotných proteinů (bílkovin) a lehce povařené zeleniny. K získání té nejkvalitnější energie Qi doporučuji vybírat si čerstvé suroviny, které budou lahodit nejen jazyku, ale i oku. Lokálně pěstované sezónní potraviny mají nejlepší Qi. Přestože každé jídlo je třeba tepelně upravit, nedoporučuji zbytečné rozvařování. V závislosti na druhu potraviny většinou postačí lehké povaření, po kterém jídlo zůstane ještě trochu křupavé. Listovou a křehkou zeleninu, stačí lehce povařit, zatímco kořenová zelenina a zrniny si udrží tvar, strukturu a Qi i po dlouhém pomalém vaření.

Jídlo si užívejte! Proces trávení potravy začíná již v ústech, proto je třeba potravu důkladně rozžvýkat a pomalu vychutnávat.

Přísné či jednotvárné diety Slezině škodí.

Už samotná příprava může mít značný vliv na celkovou kvalitu Qi a blahodárné účinky jídla. Není třeba zdůrazňovat, že pokrmy připravované s láskou a potěšením chutnají lépe než ty zakoupené v obchodech nebo připravované ve spěchu či s nechutí. To je často kamenem úrazu, protože ne každý vaří rád, nebo na to má dostatek času. Avšak věnování času a úsilí vlastní výživě je samo o sobě důležitou součástí léčebného procesu. Na posilování Sleziny se totiž můžete sami aktivně podílet tím, že si o víkendech vyhradíte čas na přípravu hustých a výživných polévek, zeleninových a masových vývarů a šťáv z dušeného masa a zeleniny. Navíc si tím zlepšíte duševní pohodu, což Slezině rovněž prospívá.

Říkáme “ano” na všechna vařená a teplá jídla, dlouhé pomalé vaření; polévky, zeleninové a masové vývary a šťávy z dušeného masa či zeleniny; důkladné žvýkání; jednoduché kombinace několika málo přísad; menší porce častěji; dodržování pravidelných časů k jídlu; dostatek složitých sacharidů a zeleniny, málo masa

Říkáme „ne“ na nadměrnou konzumaci nápojů společně s jídlem; přejídání; vynechávání jídel; stravování se během práce

Preferujte prospěšné potraviny:

Neutrální nebo teplé sladké chutě: lehké obiloviny, zvláště bílá rýže a rýžová kaše (congee), oves, pražený ječmen, lepkavá (sladká) rýže, špalda, dýně, sladké brambory, celer, tykev, mrkev, kukuřice, pastinák, cizrna, černé fazole, batáty, jamy, hrách, vlašské ořechy, kompot, kuřecí, hovězí, jehněčí, játra, ledvinky, makrela, tuňák, ančovičky

Ostré chutě (v malých množstvích): cibule, pórek, česnek, vodnice, paprika, čerstvý zázvor, skořice, muškátový oříšek, fenykl, kuchyňská koření

Složité sladké chutě (v malých množstvích): melasa, datle, rýžový sirup, ječný slad, palmový cukr.

Omezte či se vyhýbejte se těmto potravinám:

Nevařené a syrové potraviny chladné povahy: saláty, syrové ovoce (celé i vymačkaný džus, zvláště z citrusů), pšenice, klíčky a obilné výhonky, syrová zelenina, rajčata, špenát, mangold řapíkatý (římský špenát), tofu, jáhly, chaluhy, sůl, přílišné množství sladkých jídel a koncentrovaná sladidla, hnědá rýže, antibiotika, vitamín C (ve větším množství než 1-2 gramy denně), pivo

Zadržující a vytvářející vlhkost: zmrzlina a mléčné výrobky (kromě malého množství másla), cukr, čokoláda, ořechy a semínka (s výjimkou vlašských ořechů), ořechová másla

Nezapomínejte na zásadu individuálnosti! Je dobré mít na paměti, že existují obecné zásady pro posílení Sleziny, ale zároveň jsme každý jiný a nerovnováhy v těle máme jinak poskládané. Jedna potravina může jednomu pomoci a druhému ublížit. Používejte tedy jednoduché pravidlo. Pokud je vám po nějakém jídle těžko, jste unavení, ospalí, trpíte na nadýmání či průjem, pak to není to správné jídlo pro vás. Třeba jen v tuto chvíli. Za rok se to může změnit. Dále je třeba preferovat jiné složení potravy v létě a jiné v zimě. Šťavnatý chladný meloun v letním vedru skvěle osvěží, ale v zimě byste na něj měli zapomenout.

Hlídejte si podíly jednotlivých složek potravy. Snadno stravitelné sacharidy obsažené například v bílé rýži, ovsu a škrobovité kořenové zelenině by měly tvořit hlavní složku potravy (cca 40−60 %). Zbytek by měla tvořit vařená zelena, červená a žlutá zelenina (30−40 %) a nakonec malý podíl (zhruba 10−20 %) vysoce kvalitních proteinů. To je zvlášť důležité v počátcích léčby. Teprve až začne Slezina sílit, lze přidávat další potraviny. Nicméně v případě nadbytku vlkosti v organismu je třeba pečlivě hlídat objem přijímaných sacharidů. Pokud již Slezina zesílila nebo pobýváme-li v horkém podnebném pásu, lze přidat i menší množství listové zeleniny.

Druhá příčina je v Játrech

Setkáváme se s pacienty, kteří se stravují z pohledu čínské medicíny naprosto správně, a přesto mají trávicí problémy a nejsou schopni zhubnout. Proč? Jedním z dalších hráčů, kteří mohou ovlivňovat naši nadváhu, jsou Játra. I když ne přímo. Játra je systém hodně ovlivnitelný emocemi a stresy. Možná znáte růžici pěti elementů. Je to zobrazení uspořádání vztahů mezi jednotlivými prvky nebo orgány. A na základě tohoto uspořádání vidíme, že Játra jsou schopna omezit transformační funkci Sleziny. Jinými slovy stres je schopen ovlivnit naši schopnost trávit. To je to, čemu my říkáme „zajídání stresů“. Stres přes Játra oslabuje Slezinu.

Třetí příčina je v Ledvinách

U hubnutí nejde jen o Slezinu a Játra, ale také o Yang Ledvin. Yang Ledvin si představte jako kamínka organismu a Žaludek se Slezinou jako hrnec, ve kterém se vaří polévka. Pokud je oheň v kamnech slabý, polévka se bude špatně vařit a Slezina z ní nevydoluje tolik energie, jako kdyby byl plamen dostatečný a polévka se dobře uvařila. Navíc studená kamna ochlazují Slezinu. A my už víme, že Slezina nesnáší chlad, protože pak pomalu tráví. Takže slabý ledvinový Yang zpomaluje trávicí proces. Proto se v čínské medicíně doporučuje jíst teplé snídaně, abychom hned po ránu nastartovali transformační funkci Sleziny (metabolismus). Dobrým startérem jsou obilné kaše, polévky nebo alespoň teplý čaj.

Teď už víte, proč je to s hubnutím tak náročné. Víte, že základ je posilovat Slezinu změnou stravovacích návyků a skladbou stravy (a v podstatě celkovou změnou životního stylu). Čínská medicína říká: „Strava může hodně ublížit, ale málo (nebo spíš pomalu) pomoci“.

Chcete-li pro sebe udělat něco víc, vezměte si na pomoc tradiční bylinné směsi:

Ti Zhong Jian Qing Tang – Kulatý Buddha

Výrazně posiluje Qi Sleziny, harmonizuje Žaludek, a hlavně odvádí patologickou vlhkost. Kromě tradičních léčivek, které se u oslabené Sleziny používají, jako je atraktylis velkoúborový nebo pornatka kokosová, obsahuje gynostemu pětilistou, se kterou je prováděna řada výzkumů v oblasti obezity.

Jian Pi Tang – Pročištění sýpky

Tradiční směs, která posiluje Qi Sleziny a podporuje trávicí proces.

Výborným doplňkem je extrakt ze slzovky – MycoClean

Slzovka je asi nejlepší yao (léčivka) na odvedení patologické vlhkosti z organismu. Tím posiluje i Slezinu a zároveň odvádí z organismu různé nečistoty (je vhodná k detoxikaci organismu).

Maitake neboli trsnatec lupenitý

Je to léčivá houba, která výrazně harmonizuje metabolismus. Používá se nejen u problémů s nadváhou, ale i u dalších metabolických problémů, jako je hypertenze, diabetes, problém s vysokým cholesterolem. Vedle toho přispívá i k posílení imunity a často se doporučuje spolu s dalšími houbami jako podpora u rakoviny prsu či prostaty. Pokud je oslabený Yang ledvin, tak ji často kombinuji s houbou Cordyceps.

Byliny a houby jsou dobrým pomocníkem, ale nezapomínejte, že nejdůležitější je naše stravování a celkový životní styl.

BODY-MASS-INDEX, BMI je v současnosti nejpoužívanější parametr posuzování tělesné hmotnosti. Počítá se jako hmotnost v kg dělená kvadrátem výšky v metrech:

BMI = váha v kg / výška v m2

Nedostatkem BMI je vliv svaloviny na výsledek. Svalová hmota je těžká, takže u lidí s vypracovanými svaly BMI stoupá k ta¬bulkovým hodnotám obezity. Na druhou stranu u starých ležících obézních pacientů svalovina ochabuje, tím klesne její podíl na BMI a nadbytek tuku ho vyrovná jen do normálních hodnot, nikoli do zvýšených. Index navíc neříká nic o rozložení tuku

v těle, které je ze zdravotního hlediska důležité. Někteří lékaři proto BMI nepovažují za směrodatný, ale pro základní orientaci je většinou dostačující.

ROZLOŽENI TUKU V TĚLE

Při nadměrné hmotnosti rozlišujeme rozložení tuku:

Mužský typ obezity (také androidní nebo centrální obezita, typ „jablko“), kdy se tuk ukládá v břišních partiích, a to i hluboko mezi orgány. Především tento typ je nebezpečný pro rozvoj dalších onemocnění a s obezitou spojených komplikací.

Ženský typ (také gynoidní typ, typ „hruška“). Tuk se ukládá především pod kůží na bocích, hýždích a stehnech. Kardiovaskulární komplikace obezity zde nejsou tak časté.

NADVÁHA je nadměrná hmotnost způsobená ukládáním tuku v rozmezí BMI 25 – 30. Pokud jsou lidé s nadváhou jinak zdraví a bez dalších rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob (viz tam), jejich délku života nadváha negativně neovlivní. Pokud ale pacient jiná rizika nebo onemocnění má, průměrný věk dožití se zkracuje.

Starší pacienty s nadváhou a bez dalších nemocí bychom neměli nutně motivovat, aby zhubli, je ale vhodné přimět je k aktivnějšímu pohybu. Redukce váhy je vhodná v případě dalších rizikových faktorů nebo onemocnění, která se při nadváze zhoršují – např. bolesti kloubů a zad.

U mladých pacientů s nadváhou zhubnutí doporučujeme.

Klasické diety, kdy pacienti pouze méně jedí, nemají dlouhodobě velký efekt. Po 2 – 3 dnech omezeného přísunu potravy nastartuje organizmus „nouzový režim,“ kdy změnou metabolizmu ochraňuje své tukové buňky, protože je pro něj nedostatek jídla signálem hrozícího hladovění. Člověk tedy nejí a stejně uspokojivě nehubne. Druhým rizikem je jojo efekt, tzn. prudký nárůst váhy potom, co pacient znovu začne jíst podle starých zvyklostí.

Pokud má tedy pacient zhubnout, je nutná vhodná trvalá změna stravovacích návyků, které si bude pacient schopný do budoucna udržet, a dále dostatek pohybu.

OBEZITA je zvýšená hmotnost s BMI nad 30, způsobená ukládáním tuku. Snižuje jak kvalitu, tak délku života, a to tím více, čím více je vyjádřená a čím dříve nastoupí.

Provází ji:

Bolesti zad a kloubů

Záněty a infekce kožních záhybů, hl. mykotické (tj. kvasinky)

Dušnost, zvýšené pocení

Zvýšený výskyt kardiovaskulárních onemocnění

Spánková apnoe (viz kapitola Dýchací systém)

Psychické poruchy, např. deprese

Zvýšené riziko některých nádorových onemocnění

Příčiny

Nepoměr příjmu a výdeje kalorií s nadměrnou konzumací jídla a nedostatkem pohybu

Sociální faktory – častěji postihuje pacienty z nižších sociálních vrstev

Genetické a psychické faktory

V rámci evoluce žili lidé ještě nedávno v podmínkách nepravidelného a nespolehlivého přísunu potravy. Navíc měli při jejím shánění i více fyzické námahy. Organismus je proto geneticky nastaven tak, že si snaží dělat zásoby na horší časy. Chuť k jídlu je tak přirozeně o něco větší než naše energetická potřeba. V současných podmínkách však nouzí netrpíme a tento mechanizmus tvoření si rezerv se obrací proti nám.

Obezita, kterou jsme se zabývali dosud, je tzv. primární obezita, to znamená, že není podmíněna žádnou jinou chorobou.

Existuje ale i obezita sekundární, nejčastěji z následujících příčin:

Hormonální poruchy, např. při onemocněních nadledvin či štítné žlázy

Užívání některých léků, např. antidepresiv či neuroleptik (tj. při léčbě schizofrenie)

Komplikace

Kardiovaskulární-Arteriální hypertenze, ICHS, srdeční selhání, CMP, tromboembolická nemoc

Respirační – Pickwickův syndrom, tj. námahová dušnost. Je způsobena tím, že tuk v břišních partiích vytlačí bránici nahoru a zmenší tím objem hrudníku

Spánková apnoe – noční zástavy dechu

Dna

Žlučové kameny

Diabetes mellitus typ II

Ortopedické – artróza z přetížení

Gynekologické tumory

Nádory GIT

Urologické nádory

Kožní

Psychosociální; deprese

Terapie

se doporučuje u všech pacientů s BMI nad 30. Zásadní je změna stravovacích návyků a pohyb.

Změna stravy. Vhodná je plnohodnotná, na vlákninu bohatá a na tuky chudá výživa. 0 500 kcal/den nižší energetický přísun, než by organizmus potřeboval, je bez nežádoucích účinků i dlouhodobě možný. Radikálnější hubnutí se doporučuje pouze v konkrétních indikovaných případech.

Fyzická aktivita je pro dlouhodobý efekt nevyhnutelná. Má významnou roli i v prevenci kardiovaskulárních chorob.

Kognitivně behaviorální terapie patří do rukou psychologů. Pacient nejprve pozoruje své chování ve vztahu k jídlu a dalším faktorům obezity a cíleně vyhledává své špatné návyky, které se pak vědomě snaží změnit.

Farmakologická léčba obezity je sporná. Tyto léky fungují, jen pokud je pacient užívá dlouhodobě a většinou mají řadu závažných nežádoucích účinků. Několik léků bylo staženo z trhu pro zvýšené riziko kardiovaskulárních komplikací anebo psychické obtíže. V neposlední řadě tato farmaka sice pomohou při hubnutí, nedojde ale k potřebným změnám v metabolismu. Je proto nejasné, jestli léky vůbec mají na obávané komplikace obezity vliv.

Chirurgické postupy (bariatrická chirurgie) přicházejí v úvahu, pokud ostatní léčba selhala a pacientovi hrozí vážné zdravotní následky.

Klasickým příkladem je tzv. bandáž žaludku.

Při ní se žaludek omotá speciální páskou, která ho rozdělí na horní a dolní část. Horní část potom plní vlastní funkci žaludku tím, že přijímá potravu. Protože je malá, rychleji se naplní a dříve se tak dostaví pocit sytosti. Páska se dá znovu odstranit, když splnila svůj účel. Pacient musí ale i tak změnit své stravovací návyky, protože pokud to neudělá, uměle vytvořený menší žaludek se roztáhne a toto opatření tak ztratí svůj význam.

Další možností je odsátí přebytečného tuku, tj. liposukce. Jde o čistě kosmetický zákrok spojený s řadou rizik.

Zásadní pro pacienta je, aby si kladl realistické cíle. Rada lidí, kteří se snaží zhubnout, má představu ideální postavy, která pro ně není dosažitelná. To vede k frustraci a ztrátě motivace.

Nadváha a obezita u dětí

Nadváha je hmotnost nad 90. hmotnostním percentilem a postihuje přibližně 10 % dětí a mladistvých. Dětská obezita je hmotnost ležící nad 97. percentilem a postihuje 5% dětské a mladistvé populace.

Příčiny

Nadbytek tučných a sladkých jídel

Nitroděložní vývoj. Děti, které jsou prenatálně v nedostatku, nastaví svůj metabolismus na šetřivý režim a mají později sklon k obezitě.

Nedostatek pohybu

Sociální faktory. Nedostatek kamarádů v blízkosti, vyčlenění z dětského kolektivu a místo toho televize, počítač a sladkosti.

Roli hraje genetika

Terapie spočívá v ovlivnění těchto faktorů. Držení diet se v dětském věku nedoporučuje, hrozí zvýšené riziko anorexie a bulimie (viz kapitola Psychiatrie).

Doporučení

Pravidelné stravování

Vyvážená zdravá strava

Nepodávat sladké nápoje, džusy a limonády

Zabránit „pokušení“ – nenechávat na očích čokoládu apod.

Redukce a kontrolovaný přísun sladkostí. Úplný zákaz děti jen těžko zvládají.

Pohyb

Omezení času stráveného u počítače a televize

Důležité je vyhnout se používání umělých sladidel. Sladká chuť stimuluje pankreas k uvolnění inzulínu stejně jako cukr. Inzulín se pak využije ke spálení cukru v krvi a ne cukru, který je v potravě. Výsledkem je hypoglykemie, hlad a přibývání na váze.

Nadváha, obezita pohledem čínské medicíny, přírodní léčba, léčivé houby a bylinky

Přírodní léčba nadváhy, obezity, léčivé houby a bylinné směsi čínské medicíny

Pokud potřebujete nalézt řešení dalších zdravotních problémů přejděte na stránku Vyhledávání podle potíží.

Visited 1 040 times, 1 visit(s) today

Write A Comment