Pálení žáhy – Gastroezofageální reflux ( GER )

Pálení žáhy neboli pyróza se vyskytuje denně u jedné desetiny obyvatelstva. Nejméně polovina těhotných žen má příznaky refluxní choroby a z toho jedna čtvrtina je má dokonce denně. Jak je vidět, nejedná se o problém nijak vzácný a přehlédnutelný.

Pálení žáhy vzniká v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu. Tento na první pohled složitý termín přesně popisuje, k čemu v našem těle dochází. „Gaster“ znamenná v překladu z latiny „žaludek“, „oesophagus“ je „jícen“ a „reflux“ znamená „zpětný návrat“. Volný překlad by tedy mohl znít: Zpětný návrat ze žaludku do jícnu. Obvykle je způsobena špatným fungováním svalového svěrače v jícnu, který za normálních okolností zabraňuje regurgitaci obsahu žaludku. Mezi faktory, které mohou mít za následek GERD, patří slabý svalový tonus ve svěrači, tlak v břiše v důsledku těhotenství nebo obezity nebo hiátová kýla. K příznakům patří pálení žáhy, kyselá chuť v ústech, úporný kašel, říhání a v závažných případech krev ve zvratcích nebo stolici.

Gastroesofageální reflux pohledem čínské medicíny, přírodní léčba, léčivé houby a bylinky

Souhrn dalších problémů s trávením naleznete na TRÁVÍCÍ POTÍŽE

Co užívat

MYCOGASTRO  +  MYCOSTRESS

MYCOGASTRO – směs léčivé houby Hericia a bylinek na na záněty v žaludku, pálení žáhy, reflux

MYCOSTRESS – odstraňuje v těle blokády psychické i fyzické, také harmonizuje zažívání

Dávkování a doba užívání

Uvedenou kombinaci užívejte alespoň 2-3 měsíce 

MYCOGASTRO  1-0-1 lžičky rozpustit ve vlažné vodě

  • MycoGastro užívejte na lačno, minimální odstup je 30 minut před jídlem
  • při dlouhodobém užívání udělat po 3 měsících 1 týden pauzu
  • pokud užíváte léky předepsané lékařem či jiné potravinové doplňky, užívejte je s odstupem od léčivých hub či bylinných tinktur 1/2 až 1 hodinu

MYCOSTRESS 6-0-6 tablet denně

  • MycoStress užívejte na lačno, minimální odstup je 30 minut před jídlem nebo jedna hodina po něm
  • při dlouhodobém užívání udělat po 3 měsících 1 týden pauzu
  • pokud užíváte léky předepsané lékařem či jiné potravinové doplňky, užívejte je s odstupem od léčivých hub či bylinných tinktur 1/2 až 1 hodinu

MUDr. Martin Dvořák

Datum: 2.9.2021

O Pálení žáhy

Gastroezofageální reflux je pronikání žaludečního obsahu zpátky do jícnu v důsledku nedostatečné funkce kardie. Žaludeční kyselina dráždí sliznici jícnu a zhruba u každého 4. pacienta se rozvine její zánět – tzv. refluxní ezofagitida.

Reflux je považován za onemocnění vyspělých zemí, za posledních třicet let se jeho výskyt zdesetinásobil. Četnost se odhaduje na 5–10% populace.

Hlavní příznaky (zhoršují se v lehu nebo předklonu)

Pálení žáhy (pyróza)

Tzv. kyselá regurgitace – proniknutí kyselého žaludečního obsahu až do úst

Potíže při polykání, event. s bolestí

Bolesti žaludku a tlak za hrudní kostí

Dráždivý kašel a chrapot (když kyselý obsah podráždí vstup do dýchacích cest)

Nevolnost, zvracení

Patogeneze

Selhává-li uzávěrový mechanismus kardie, může kyselý obsah žaludku pronikat zpět do jícnu, kde způsobí pálení žáhy s palčivými bo¬lestmi a tlakem za hrudní kostí, přidávají se ob¬tíže při polykání. Tlak za hrudní kostí bývá silný a může vést k nesprávné diagnóze onemocnění srdce. Dráždivý kašel a chrapot vedou zpočátku k hledání příčiny v dýchacím systému.

Vznik onemocnění a zhoršování příznaků způsobují např.:

předklon, poloha v leže, námaha, tučná strava, čokoláda, máta, alkohol, nikotin, káva, některé medikamenty (např. proti bolesti – léky skupiny Ibuprofenu). Tyto látky snižují tonus, tedy fyziologické napětí kardie. Ta je pak volnější a zvýší riziko refluxu.

Rady pacientům

Častější a menší porce bílkovin s omezením tuků.

Jíst v sedě a dvě hodiny pojidle si nelehat.

Spát se zvýšenou polohou hrudníku nebo na levém boku.

Nepředklánět se a jít raději do dřepu.

Redukce váhy.

Omezit přísun látek snižující tonus kardie (viz výše).

Pálení žáhy a žaludeční reflux je další ze zdravotních problémů, se kterými se v ordinaci setkáváme velmi často. Každý to někdy zažil, většina žen v těhotenství určitě, a řada z vás dokonce bere dlouhodobě léky na tlumení příznaků. Z pohledu západní medicíny je žaludeční reflux způsobený špatně fungující záklopkou mezi jícnem a žaludkem. Tato záklopka má za úkol propouštět potravu do žaludku, ale zároveň má zamezovat vzestupu žaludečních šťáv a natrávené potravy zpátky do jícnu (reflux znamená v překladu tok zpět). Jako příčinu vzniku refluxu vidí chyby ve stravování. Na vině však může být i tzv. brániční kýla. Léčba většinou spočívá v podávání léků, které blokují vylučování kyseliny chlorovodíkové v žaludku. U závažnějších případů doporučuje chirurgický zákrok, tzv. laparoskopickou fundoplikaci, která se provádí v režimu jednodenní chirurgie.

Jak poznáte, že se jedná o reflux?

Nejtypičtějším příznakem je pálení žáhy. Žaludeční kyselina rozežírá sliznice jícnu a my pociťujeme pálení v oblasti nad žaludkem a na hrudi. Pálení je často doprovázeno i velmi silnou bolestí za hrudní kostí. Bolest bývá tak silná a ostrá, že si ji člověk může splést s anginou pectoris či s infarktem. Pálení se nejčastěji objevuje po přejedení, po konzumaci konkrétních jídel jako je pečivo, sladké či smažené pokrmy, alkohol a velké množství kávy. U závažnějších stavů si pacienti stěžují, že cítí pálení už i po vodě.

Mezi méně známé příznaky refluxu patří zápach z úst, zvýšená kazivost zubů, záněty dásní, chrapot či časté pokašlávání.

Pálení žáhy pohledem čínské medicíny

Čínská medicína se vždy snaží dopátrat příčiny každé nemoci, i když to může být cesta dlouhá a spletitá. Abyste slovy čínské medicíny pochopili, jak vzniká reflux, musím nejprve popsat činnost systému Sleziny a párového orgánu Žaludku, který je zodpovědný za trávení potravy a její přeměnu na energii Qi a krev. Qi a krev slouží jako palivo pro náš organismus. Slezina posílá nahoru „čisté“ a Žaludek posílá dolů „kalné“ tzn., že Slezina řídí vzestup a Žaludek pokles. A dále musíme zmínit, že Slezina miluje vše teplé a nesnáší studené, ale Žaludek to má přesně naopak. Velmi lehce se zahřeje.

Pokud se podíváme na Žaludek optikou výše uvedených tezí, vidíme, že je-li oslabený, namísto sestupné funkce začne zvedat a ještě se zahřívat. A jak víme, teplo má přirozenou tendenci stoupat nahoru.

Jak nežádoucí horko v Žaludku vzniká? Pokud to zjednodušíme, existují tři příčiny:

Potraviny horké povahy

Ty oheň do Žaludku přivádějí přímo. Všechna pálivá, ostrá, pikantní, kořeněná, smažená, pečená, tučná jídla a samozřejmě alkohol.

Hromadění potravy v trávícím traktu

Druhou příčinou je hromadění potravy v trávicím traktu. Řekli jsme si, že systém Sleziny je zodpovědný za trávicí proces. Nejen za přeměnu potravy na energii Qi a krev, ale také za její transport, za to, že se v trávicím traktu průběžně posouvá. Pokud je však energie Sleziny oslabená, přestane potravu posouvat a ta se začne hromadit. To vytvoří blokádu, kterou vnímáme jako nadýmání či pocit nafouklého balónku. Často se přidává i říhání.

V podstatě ani nemusíte mít oslabenou energii Sleziny, aby došlo k nahromadění potravy.  Stačí velká grilovací party s velkým množstvím pečeného a tučného masa, které ani silná Slezina nedokáže dostatečně rychle zpracovat. A horko je na světě – horko z grilovaného masa a horko z pomalého zpracování nadbytku potravy.

Stres

Třetí příčinou je stres. Jedním z pěti systémů, do kterých dělí náš organismus čínská medicína, jsou Játra. A Játra jsou systém extrémně citlivý na emoce, na silné emoce, potlačované emoce, na stresové situace. Játra jsou už sama o sobě přeplněná energií a každá stresová energie toto přeplnění zvyšuje. Náš „kotlík emocí“ má pak tendenci se přehřívat a hledá cestu, kde svůj přetlak upustí. Nejčastěji do hlavy (příčina migrén spojených se zvracením), do celého tělního systému (příčina hypertenze), nebo směrem k Žaludku (tedy další zdroj jeho zahřívání).

Jak si s tím vším poradit?

Za oheň v Žaludku si můžeme sami. V 99 % případů je na vině špatný životní styl. I v případě, kdy je mechanický problém v „záklopce“ mezi jícnem a žaludkem, bývá příčinou chybná dietetika.

Chceme-li předcházet problémům s ohněm v Žaludku, musíme posilovat energii Qi Sleziny. Jednoduše musíme jíst pravidelně, kvalitně a pestře, nepřejídat se (čínská medicína říká, jezte do 80 % sytosti) a eliminovat potraviny obsahující oheň. Naučit se ovládat emoce – nepotlačovat je, ani se zbytečně nestresovat.

Co na to čínská medicína

Jedním z velkých pomocníků při odvádění horka z Žaludku je léčivá houba HERICIUM. Možná ji znáte pod českým názvem korálovec ježatý či latinským Hericium erinaceus. Stejně jako ostatní houby dokáže Hericium posilovat náš imunitní systém. To je výborné, zvláště pokud se přemnoží určité patogeny v trávicím ústrojí. Typickým příkladem je Helicobacter pylori. V posledních letech se Hericium čím dál více používá u různých neuroproblémů, jako je demence, Alzheimerova choroba, Parkinson, roztroušená skleróza, neuropatie či neurastenie. Vědci zjistili, že Hericium je schopné stimulovat produkci NGF (nervového růstového faktoru). NGF je protein, který stimuluje růst nervových buněk a napomáhá nervy nejen chránit, ale i opravovat je, pokud jsou poškozené. Podpora NGF podle nejnovějších výzkumů zlepšuje také přežití lidí po prodělaném infarktu. Snižuje riziko selhání srdce. Z tohoto důvodu milují Hericium i studenti, kteří zjistili, že jim pomáhá se lépe soustředit a pamatovat si více informací.

Co nás ale hlavně zajímá je schopnost Hericia zchlazovat Žaludek. Klidně bychom mohli použít i bylinky (např. koptis čínský – Huang Lian). Ty dokážou pročistit žaludeční horko velmi razantně, jenže rychlé a silné zchlazení bylinami může způsobit oslabení Sleziny (a tím celého trávení). Hericium má tu výhodu, že horko pročišťuje mírným a pomalejším způsobem.

Extrakt nebo prášek z HERICIA?

U většiny zdravotních problémů doporučujeme vitální houby ve formě extraktu. Pokud ale potřebuji odvést horko z Žaludku, je lepší použít Hericium ve formě prášku (obsahuje přípravek MYCOGASTRO). Sušené Hericium je rozemleto na speciálních strojích metodou shellbroken na velmi jemný prášek, čímž dojde k narušení chitinového obalu houbové buňky a naše tělo je schopné využít všech účinných látek, které houbová buňka obsahuje. 2–3x denně čajovou lžičku prášku rozmíchat ve vodě a vypít. Druhou možností je sušené Hericium povařit cca 30 min ve vodě. Pomalý způsob zchlazování vyžaduje trpělivost a čas. Obvykle trvá 2–3 měsíce, než pocítíte úlevu.  Někdy je to ale otázkou dní.

Bez změny stravování se refluxu nezbavíte

Hericium je dobrý pomocník. Nicméně nezapomínejte na to, že problémy spojené s ohněm v Žaludku si způsobujeme ve většině případů tím, jak žijeme. A to je to, co musíme změnit v prvé řadě. Pokud to neuděláte, budete nápoj z Hericia pít celý život a obtíže spojené s ohněm v Žaludku se vám budou neustále vracet. Zkuste najít kompromis, hýčkat svůj Žaludek a nadobro vyřešit příčinu obtíží.

Přírodní léčba gastroesofageálního refluxu , léčivé houby a bylinné směsi čínské medicíny

Pokud potřebujete nalézt řešení dalších zdravotních problémů přejděte na stránku Vyhledávání podle potíží.

Visited 1 280 times, 7 visit(s) today

Write A Comment