Vlhko a horko SHI/RE je v čínské medicíně často používaný termín, který si můžeme představit jako podhoubí či živnou půdu v nevětraném skleníku nebo klima v uzavřené vlhké místnosti v parném létě (viz Domek šitý na míru). Takové prostředí je pak ideální pro nadměrný růst a bujení rozličných druhů plísní, mikrobů, bakterií a virů, jež zaplavují organizmus. Ten jim pod permanentním tlakem dříve či později podlehne.

Důsledky se projeví na různých oblastech těla, hlavně v oblasti trávení, kde se tvoří permanentní tlející bažina…

Vlhko a horko se může projevit příznaky vlhka – SHI: pocit tíže po těle a v hlavě, nechutenství, pocit tlaku na hrudi či na břiše, lepkavý pocit v ústech, svalová slabost, měkká stolice, chybí žízeň, nadměrné výtoky z nosu, uší, očí, hojný kašel, gynekologické záněty a výtoky, obezita aj.

Dále se vlhko a horko může projevit příznaky horka – RE: pocit horka, žízeň na studené nápoje, sucho v ústech, pálení při močení, pálení v očích, pálení jazyka aj. V tomto případě se jedná o horko z nadbytku – RE SHI.

Jak je vidět, kombinace vlhka a horka v sobě může obsahovat protichůdné příznaky (kupř. jak průjem, tak zácpu, jak žízeň, tak absenci žízně apod.), záleží vždy na převládající složce, zdali dominuje více horko RE či vlhko SHI. V případě horka z nedostatku – RE XU jsou veškeré příznaky a terapie shodné jako u nedostatečnosti jinu YIN XU.

Postihuje hlavně játra, žlučník, žaludek, slezinu, střeva a močový měchýř.

Jazyk je buď nateklý u dominujícího vlhka, nebo červený se žlutým povlakem u dominujícího horka.

V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. obezita, žlučníkové záněty a kameny, ledvinové kameny, žloutenka, vředová choroba žaludku a dvanácterníku, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, bolesti hlavy apod.

Doporučené potraviny

  • Obiloviny a luštěniny: pohanka, jáhly, pšeničné klíčky (i jiné obilné – suché), sójové boby, fazole mungo
  • Zelenina a houby: celer řapíkatý, celer, cuketa, čekanka, hlávkový salát, hořká dýně, kapusta, klíčky adzuki (malé červené fazole), lilek (baklažán), okurka, olivy, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové
  • Ryby a dary moře: kapr
  • Ovoce, ořechy a semena: banány, meloun cukrový
  • Koření a byliny: celer nať, kůra z grapefruitu, šalvěj
  • Nápoje a ostatní: sójový olej, vepřové sádlo

Nedoporučené potraviny

  • Nedoporučují se potraviny přinášející horko a vlhko do těla, jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, grilovaná, dlouze pečená a smažená jídla, sladkosti a mléčné výrobky
  1. VLHKO A HORKO V JÁTRECH A VE ŽLUČNÍKU – GAN/DAN SHI/RE

je jednou z nejčastějších diagnóz tradiční čínské medicíny v naší západní civilizaci. Představuje (dle výše popsaného) jakousi permanentní bažinu. Asi jako když v horké trubce teče kalná voda, jež je horkem zahušťována a usazuje se na vnitřních stěnách trubky, někdy ji i zablokuje… Je tedy zapotřebí ochladit trubku, rozpustit kaly, rozproudit tekutiny a přivést novou čirou vodu.

Toto vlhko a horko v játrech a ve žlučníku se může projevit příznaky jako např. pocit plnosti či tlaku v podžebří či na břiše, bolesti v podžebří, pocit těžkého těla, nechutenství, nevolnost, žlutý gynekologický výtok, svědění pochvy, genitální ekzémy a opary, zarudnutí, bolest a otok šourku, obtížné močení, pálení při močení, tmavá moč, krvácení uprostřed cyklu, hořko v ústech, podrážděnost, sklon k výbuchům hněvu, pískání v uších, motolice, bolesti hlavy ve spáncích, červený či nažloutlý vzhled, zarudlé oči, žízeň, spánek rušený sny, zácpa se suchou stolicí, krvácení z nosu. Příznaky jsou více či méně vyjádřeny podle aktuálně převládající složky horka či vlhka. Jazyk je červený s červenými okraji a žlutým povlakem, který je suchý při dominujícím horku, lepkavý při dominujícím vlhku.

V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. ekzém, genitální výtoky a záněty, genitální opary, glaukom, bolesti hlavy, závratě, pískání v uších, zácpa, žlučníkové a jaterní nemoci (žlučníkové kameny a záněty, jaterní cysty, cirhóza, chronická hepatitida, zvýšený bilirubin a jaterní testy), močové a ledvinové kameny apod.

Doporučené potraviny

  • Obiloviny a luštěniny: jáhly, pšeničné klíčky (i jiné obilné – suché), sójové boby, fazole mungo, žito
  • Zelenina a houby: bílá čínská houba (rosolovka stříbrná), celer řapíkatý, celer, cuketa, čekanka, černá houba (Jidášovo ucho), hlávkový salát, dýně, chřest, kapusta, klíčky adzuki (malé červené fazole), lilek (baklažán), okurka, oliva, špenát, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové
  • Ryby a dary moře:
  • Maso: vepřové maso
  • Ovoce, ořechy a semena: banány, meloun cukrový
  • Koření a byliny: celer nať, kůra z grapefruitu, šalvěj
  • Nápoje a ostatní: jedlé kaštany, mateří kašička, slepičí vejce, sójový olej, vepřové sádlo, vinný ocet

Nedoporučené potraviny

  • Nedoporučují se potraviny přinášející horko a vlhko do těla, jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, grilovaná, pečená a smažená jídla, sladkosti a mléčné výrobky.
  1. VLHKO A HORKO V ŽALUDKU A VE SLEZINĚ – WEI/PI SHI/RE

představuje z hlediska čínské medicíny další častý a pro dnešního člověka tak typický bažinatý terén ve středním ohništi.

Krajinu je zapotřebí vysušit a zkultivovat, aby mohla znovu přinášet úrodu.

Vlhko a horko v žaludku a ve slezině se může projevit jako pocit tíže a bolesti kolem žaludku a v podbřišku, nechutenství, celkový pocit tíže, žízeň bez chuti pít, nevolnost, měkká a silně zapáchající stolice, pálení v konečníku, pocit horka, tupé bolesti hlavy s pocitem tíže, matně žlutý vzhled podobný pomerančové kůži, olejové mastné pocení, hořko v ústech, svědění kůže a ekzémy, lehce zvýšená teplota, malé množství tmavé moče, nažloutlé spojivky, ucpaný nos či hustý, lepkavý výtok z nosu, lepkavý pocit v ústech.

Jazyk je červený s lepkavým žlutým povlakem.

V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. obezita, alergie, vředová choroba žaludku a dvanácterníku, záněty žaludku a slinivky, hemeroidy apod.

Doporučené potraviny

  • Obiloviny a luštěniny: pohanka, jáhly, pšeničné klíčky (i jiné obilné – suché), sójové boby, fazole mungo
  • Zelenina a houby: celer řapíkatý, celer, cuketa, čekanka, hlávkový salát, dýně, kapusta, klíčky adzuki (malé červené fazole), lilek (baklažán), okurka, oliva, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové
  • Ryby a dary moře: kapr
  • Ovoce, ořechy a semena: banány, meloun cukrový
  • Koření a byliny: celer nať, kůra z grapefruitu, šalvěj
  • Nápoje a ostatní: sójový olej, vepřové sádlo

Nedoporučené potraviny

  • Nedoporučují se potraviny přinášející horko a vlhko do těla, jako je ostré koření, tvrdý alkohol, mastná a tučná jídla, grilovaná, pečená a smažená jídla, sladkosti a mléčné výrobky.
Author

Lékař a terapeut tradiční čínské medicíny, odborník na vitální houby a bylinnou terapii. MUDr. Martin Dvořák se více než 15 let věnuje propojení klasické medicíny se systémem tradiční čínské medicíny (TČM). Vystudoval lékařskou fakultu a po několika letech klinické praxe objevil sílu, která mu změnila pohled na zdraví a léčbu – svět vitálních hub, čínských bylin a tisícileté moudrosti východní medicíny. Jeho odborností jsou vitální houby, jejichž účinky dlouhodobě studuje a klinicky ověřuje, a čínská bylinná terapie, kterou využívá k cílené harmonizaci organismu v různých fázích onemocnění. V terapii uplatňuje individuální přístup založený na celostním pohledu na člověka – propojení těla, mysli a životního stylu. Jeho přístup spojuje hluboký respekt k tradičním systémům léčení s moderním medicínským vzděláním.

Write A Comment