TAJEMSTVÍ MANDARINOVO (075)

BAO HE

Tlak v žaludku po jídle, pocit netrávení, říhání, vracení se potravy. Pro podporu trávení při přejedení se.

Z hlediska tradiční čínské medicíny se v Číně používá u stavů jako

  • Trávicí poruchy při přejídání
  • Tlaky v žaludku po vydatném jídle
  • Tlaky po jídle pozřeném ve spěchu či stresu

Popis dle tradiční čínské medicíny

Směs je určena pro podporu strávení jídla po přejedení se. Přeženeme-li to s množstvím jídla, nebo přeceníme-li své trávicí schopnosti, zpravidla se dostaví pocit plnosti, říhání, někdy i nucení na zvracení a celková tělesná malátnost a tíha. Někdy bývá bušení srdce. Po takovýchto excesech se naopak často dostavuje několikadenní nechutenství.

Směs lze užít preventivně, těsně před jídlem, které ze slušnosti či konvencí nechceme odmítnout a víme, že nám nesedne.

Jak užívat dle tradiční čínské medicíny

  • 3x denně 12 kuliček před jídlem nebo v jiné dávce.
  • Není určen pro děti do 3 let. Děti od 3 do 12 let užívají 3x denně 6 kuliček.
  • Neužívat v těhotenství, při žlučníkových kamenech a při krvácení všeho původu. Přípravek může zvyšovat hladinu cukru glukózy v krvi.

Soudobý pohled:

BAI JIE ZI (Sinapis albae semen), FU LING (Sclerotium poriae cocos) a CHEN PI (Pericarpium citri reticulatae) upravují zažívání tím, že odvádějí hlen a vlhko z oblasti středního ohniště. Ulpívání a stagnace hlenu a vlhka stěžuje a zpomaluje trávení. SHAN ZHA (Fructus cratagei) zlepšuje trávení masa a tučných jídel. Podle moderních výzkumů snižuje hladinu cholesterolu. MAI YA (Fructus hordei germinatus) napomáhá trávení obilovin, například pšenice, která způsobuje u některých lidí alergické reakce a trávicí obtíže. SHEN QU (Massa fermantata) fermentovaná směs bylin a obilovin, rozkládá alkohol a další těžké, ulpívavé potraviny, které způsobují pocit „kamene v žaludku“. LAI FU ZI (Semen raphani sativi) efektivně odstraňuje vazký hlen, který vzniká nedostatečným trávením sladkých jídel. LIAN QIAO (Fructus forsythiae susepnsae) pročišťuje organismus od nahromaděných toxických látek z potravy, hubí patogenní bakterie, které způsobují zažívací obtíže po požití kontaminovaného jídla nebo vody.

Složení doporučené denní dávky

0,68g – SHEN QU – Medicinální droždí (alergen pšenice)

0,68g – BAI JIE ZI – Hořčice bílá (alergen), semeno

0,68g – FU LING – Pornatka kokosová, plodnice

0,45g – MAI YA – Ječmen (alergen), naklíčené semeno

0,43g – LAI FU ZI – Ředkev setá, semeno

0,43g – CHEN PI – Mandarinka obecná, oplodí

0,42g – LIAN QIAO – Zlatice převislá, plod

0,19g – SHAN ZHA – Hloh peřenoklanný, plod

Ostatní složky: kukuřičný škrob, rýžový škrob, leštící látka: talek

Seznam zdrojů

John K. Chen/Tina T. Chen Chinese Herbal Formulas and Applications, Pharmacological Effects & Clinica / vydavatel Art of Medicine Press, Inc. / rok 1990 / ISBN: 0-9740635-7-6,978-0-9740635-7-

Visited 46 times, 1 visit(s) today

Write A Comment