Všeobecné zásady

Stagnace Qi se většinou spojuje s poruchou funkce jater. Z biolékařského úhlu pohledu představují játra detoxikační továrnu těla, a všechny látky vstřebávané trávicí soustavou jimi nejprve projdu. Játra zpracovávají a metabolizují přírodní i umělé sloučeniny. Z důvodu stále se zvyšujícího zastoupení umělých látek (konzervační látky, barviva, léčiva) v moderním jídelníčku bývají játra často přetížena. To se může podílet na některých příznacích stavu známého v tradiční čínské medicíně jako stagnace jaterního Qi.

Na játra má rovněž vliv přejídání či příliš časté stravování; dříve než mohlo být předchozí jídlo zpracováno. Přestože za hlavní zažívací orgán považujeme slezinu, jsou to játra, kdo ovlivňuje rozdělení a načasování přísunu živin do ní, aby mohla účinně pracovat. Přetížení sleziny má zprostředkovaný dopad na pohyb jaterní Qi.

Pokud dochází ke stagnaci jaterní Qi, je třeba se vyhýbat svíravým a zadržujícím potravinám. Přednost by měly dostávat potraviny mírně ostré a rozptylující podstaty. Pacienti by měli jíst méně (odcházet od stolu s pocitem, že by zvládli sníst více) a poslední jídlo dne podávat pozdě odpoledne či brzy večer. U stolu velmi škodí bouřlivé nebo prchavé emoce, jíst je třeba v klidném a uvolněném prostředí.

Všeobecné poznámky

Ano: jezte méně; hlavní jídla jezte v časnějších denních hodinách; zaměřujte se na lehká a mírně kořeněná jídla; rychle osmažená na pánvi wok, vařená a dušená v páře; jídla s vysokým podílem zeleniny a nízkým podílem sacharidů a masa.

Ne: jídlo z polotovarů a fastfoodů, šizené jídlo s náhražkami; zbytečné drogy a omamné prostředky; stravování se v rozčilení nebo pod tlakem, vynechávání jídel, rychlé hltání, přejídání se.

Co je prospěšné?

Potraviny rozptylující povahy, mírně ostré: koření, cibule, česnek, listová hořčice, řeřicha, kurkuma, bazalka, máta včetně máty peprné, křen, pepř, kardamom, kmín, fenykl, kopr, zázvor, malé množství vína (nejlépe červeného) či rýžového vína, kávy (1 šálek denně); v případě výskytu stagnace horka buďte opatrní s ohřívajícími potravinami.

Kyselé chutě (v malých množstvích): citrusy, ocet, nakládané okurky, višně, švestky a blumy Jiné: velké množství čerstvé zeleniny, trocha ovoce; obilné klíčky, chřest, hlízy taro (kolokázie jedlé), zelí, vodnice, květák, brokolice, růžičková kapusta, řepa, topinambur, žitný kváskový chléb, extra panenský olivový olej, melasa, malé množství vysoce hodnotných proteinů z masa a ryb.

Co omezit nebo čemu se vyhnout?

  • Potraviny obsahující velké množství saturovaných tuků a olejů: sýr, vejce, smetana, zmrzlina, červené maso, sádlo, pokrmové tuky, margarín, ořechy, pizza, hranolky.
  • Potraviny nadměrně horké podstaty a ostré chuti: pálivé chilli a paprika, destiláty Nadměrně chladné a chlazené potraviny: zmrzlina, pivo, saláty a zeleninové šťávy, bílé víno.
  • Umělé sloučeniny: konzervační látky, barviva, léčiva (pokud je to vhodné).

Podíly složek potravy

Tento jídelníček by měl klást důraz na zeleninu s bohatým zastoupením zelených, žlutých i červených druhů zeleniny doplněných o ostré rozptylující druhy uvedené výše. Lehce kořeněné pokrmy, jako je karí či jídla asijské kuchyně, pomáhají v oběhu Qi. Sacharidy a bílkoviny hrají až druhořadou roli, dohromady by neměly tvořit ani polovinu objemu potravy.

Lidé s astmatem trpí opakujícími se záchvaty stažení svalů ve stěnách dýchacích cest, což způsobuje

Visited 312 times, 1 visit(s) today

Write A Comment