Jak se stravovat u nedostatečnosti Yangu

Všeobecné zásady

Při léčbě nedostatečnosti yang úpravou jídelníčku platí tytéž všeobecné zásady jako při léčbě nedostatečnosti Qi. Hlavním cílem je udržet vysoký výkon sleziny. Jediným výrazným rozdílem je přidání některých konkrétních jídel teplé povahy kvůli slezině a ledvinám a naprosté vyloučení veškerých syrových potravin, včetně listové zeleniny. Podíly složek potravy zůstávají tytéž jako v případě nedostatečnosti Qi sleziny.

Nedostatečnost yang sleziny

Nedostatečnost yang je v případě sleziny o stupeň závažnější než nedostatečnost Qi; jejím následkem dochází ke značnému omezení účinnosti zažívání. Základní skladba jídelníčku se nemění, pouze se přidávají další potraviny teplé povahy a koření (viz tabulka níže).

Nedostatečnost yang ledvin

Yang ledvin je třeba ohřát a posílit prostřednictvím sleziny, a to pomocí diety posilující yang sleziny. Kromě toho prospívá i přídavek některých konkrétních jídel ohřívajících ledviny. Pokud pacient trpí otoky, lze stravu doplnit i o močopudné potraviny, jako jsou vařený celer či hlávkový salát.

Všeobecné poznámky

Všeobecné zásady se neliší od těch pro nedostatečnost Qi.

Slezina

Spolu s jídly vhodnými k léčbě nedostatečnosti QI je rovněž třeba klást důraz na ohřívající potraviny, jako jsou rýže (zvlášť ve formě kaše), oves, pastinák, sladké brambory, cibule, pórek, vývary, jehněčí, hovězí, kuřecí, krevety, strašek kudlankový, ovocný kompot, jedlý kaštan. Dále zvyšte podíly ohřívajících koření, jako je sušený zázvor, hřebíček, paprika (koření), kardamom, skořice, rozmarýn, kurkuma, badyán a muškátový oříšek.

Ledviny

Hřebíček, semínka pískavice, fenykl, černý pepř, skořice, sušený zázvor, rozmarýn, badyán, vlašský ořech, jedlý kaštan, pistácie, jehněčí, losos, černé fazole, cibule, pórek, pažitka, slávky, jehněčí a hovězí ledvinky.

Vyhýbejte se (u všech druhů nedostatečnosti)

Syrové ovoce a zelenina, výhonky a saláty, špenát, rajčata, sójové boby, tofu, lepkavá (sladká) rýže, jáhly, chaluhy, nadměrně slaná či sladká jídla, mléčné výrobky, ocet, ořechy a semínka, sojové mléko a chlazené nápoje či nápoje s ledem.

Lidé s astmatem trpí opakujícími se záchvaty stažení svalů ve stěnách dýchacích cest, což způsobuje

Visited 171 times, 1 visit(s) today

Write A Comment