JIN je filozofická kategorie čínské medicíny, jež není měřitelná žádnými současnými přístroji západní civilizace. Jedná se komplex dějů, které dohromady vytvářejí určitý obraz pasivity a nečinnosti člověka. Jin je puška s určitou ráží, a naproti tomu jang je náboj vhodný pro tuto pušku. Typ patrony musí vždy odpovídat ráži pušky… Nejjednodušší představou jin je voda, zatímco jang je oheň. Krev Xue je součástí jinu.
- NEDOSTATEČNOST JINU – YIN XU
z hlediska čínské medicíny představuje oslabení „tlumící“ složky jedince, jež má pak nadbytek elánu a nekontrolovatelné aktivity vedoucí k hyperaktivitě. Je to motor, kterému chybí voda a který se pak snadno přehřívá…
Toto oslabení se může projevit následujícími příznaky: horkokrevnost, návaly horka (kupř. v menopauze), horko v dlaních či na ploskách, nespavost, noční probouzení, noční pocení, hučení v uších, závratě, bolesti hlavy, žízeň na malé množství vlažné tekutiny, suché rty, sucho v krku – hlavně v noci, suchý kašel, bolesti v bedrech a v patách, vyhublost, padání a šedivění vlasů, paradentóza, špatná paměť, pocit vnitřního neklidu a napětí, nervozita, podrážděnost. U mužů noční poluce, nedostatečné množství spermatu. U žen suchost pochvy, neplodnost.
Postihuje hlavně ledviny, játra a srdce.
Jazyk je červený (případně rozpraskaný) bez povlaku či s olupujícím se povlakem.
V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. cukrovka, alergie, nespavost, pískání v uších, palpitace, závratě, bolesti hlavy, potíže v menopauze, padání vlasů, astenie apod.
Doporučené potraviny
- Obiloviny a luštěniny: bulgur, červené fazole (adzuki), hrách žlutý, ječmen (krupky), kuskus, pšenice špalda, rýže bílá (loupaná), tofu
- Zelenina a houby: bílá houba (rosolovka stříbrná), brokolice, černá houba (Jidášovo ucho – Mu-er), červená řepa, hrách cukrový (lusky), hrášek, chřest, květák, rajčata, tykev, zelí čínské, zelí hlávkové
- Ryby a dary moře: kapr, krabi, krevety, mušle, sardinky, sépie (kalamary), slávky jedlé (mušle), šproty, ústřice
- Maso: kachna, králík, skopové maso, vepřová ledvina, vepřové maso Ovoce, ořechy a semena: ananas (čerstvý), datle, dýňové semínko, fíky, granátové jablko, hrušky, jablka, kokosový ořech a mléko, lněné semínko, mango, mák, meloun cukrový a vodní, pomeranč, liči (kustovnice), slunečnicové semeno, švestky, vlašské ořechy
- Koření a byliny: fenykl, kopřiva, meduňka, pažitka, řeřicha, zázvor sušený (mletý)
- Nápoje a ostatní: cukr sladový, cukr hnědý, čerstvé sýry (lučina – tvaroh), máslo přepuštěné, med, melasa, mléko kravské, mléko ovčí, olivový olej, sádlo, sezamový olej, sýry tvrdé, včelí mateří kašička, vejce slepičí (zvláště žloutek)
Nedoporučené potraviny
- Nedoporučují se potraviny, jež přinášejí horko do těla, jako je ostré koření, smažená, grilovaná a dlouze pečená jídla.
- NEDOSTATEČNOST JINU A JANGU – YIN/YANG XU
z hlediska čínské medicíny si můžeme vzhledem k výše popsaným podobenstvím představit jako oslabení ráže pušky i ráže náboje. Je to puška, jejíž pružina a nárazníkový mechanizmus je již unaven a nemá pak dostatečnou razanci, stejně tak jako náboj, jemuž časem vyschl prach a nemá již sílu roznětky…
Toto oslabení se může projevit jako vyhublost, deprese, zadýchávání, nechuť mluvit, únava, studené končetiny, pocit chladu, pocení a pocit horka po námaze, bušení srdce, rozostřený zrak, závratě, hučení v uších.
Postihuje hlavně ledviny při chronických, dlouhotrvajících onemocněních.
Jazyk je buď bledý, nebo červený.
V západní medicíně může odpovídat tomuto stavu kupř. alergie, astma, snížená imunita apod.
Doporučené potraviny
- Obiloviny a luštěniny: fazole červené (adzuki), rýže, tofu
- Zelenina a houby: bílá čínská houba (rosolovka stříbrná), česnek, chřest, lanýže, polníček (salát polní), sladké brambory (batáty), tykev, žampiony
- Ryby a dary moře: kapr, sépie (kalamary), slávky jedlé (mušle), úhoř říční, ústřice
- Maso: hovězí játra, hovězí ledviny, hovězí maso, husí maso, jehněčí, kuřecí a vepřová játra, kuřecí maso, kůzlečí a skopové maso a játra, maso ze zvěřiny (zvláště divoká kachna), skopové maso, vepřové i jiné ledvinky, volská oháňka, zajíc
- Ovoce, ořechy a semena: datle, kokosové mléko, kokosový ořech, lískové ořechy, maliny, pistácie, sezam černý, švestky, třešně, víno hrozny
- Koření a byliny: badyán, bazalka, fenykl, hřebíček, kmín, muškátový ořech, oregano, pažitka, pískavice (řecké seno), semena hořčice, skořice, šafrán, zázvor sušený (mletý)
- Nápoje a ostatní: karob, mléko, přírodní cukr, slepičí vejce
Nedoporučené potraviny
- Nedoporučují se potraviny, jež přinášejí chlad do těla, jako je syrová zelenina a syrové ovoce, studené nápoje a zmrzlina.