VNĚJŠÍ ÚLEVA 072 – bylinná směs ve formě tinktury
Alternativní názvy a překlad
Vnější úleva, SHAN CI NAN XING
Směs působí na
- ostrá bodavá bolest kloubu, hlavně palce nohy
- lokální horkost a začervenání
- otok v dané oblasti
- bolestivé hnisavé kožní léze
Používáme v těchto indikacích
- dnavá artritida – dna
- eventuálně akutní artritida v jiné lokalizaci
- hnisavé kožní léze (vředy, abscesy, furunkly, karbunkly)
O směsi
Tinktura vychází z receptu uvedeného v knize Traumatologie a Ortopedie Tradiční Čínské Medicíny, Nan Jing University. Jejím hlavním využitím je úleva při bolestech kloubů, která doprovází onemocnění Dnou. Byliny obsažené v tinktuře pomáhají obnovit cirkulaci krve a Qi v postiženém místě.
V léčbě se známá směs Tong Yong Tong Feng Tang se užívá vnitřně a pročišťuje vlhkou horkost hlavních meridiánů i z drobných bočních větví. Směs tak ovlivňuje nejen akutní příznaky, ale i příčinu, proč k nim dochází, a je proto ideálním řešením k zvládnutí těchto nepříjemných stavů. Náš Shan Ci Nan Xing se užívá jako její doplněk – k lokální léčbě ve formě mazání nebo obkladů.
Dvě hlavní bylinky, podle kterých se směs i jmenuje, pročišťují horko a ohnivý toxin, redukují otok, zprůchodňují dráhy a spojky a tím zastavují bolest. Účinnými zastavovači bolesti jsou i kadidlo a myrha. Lokální aplikace proto poskytuje úlevu u všech „horkých“ artritid, kdy je kloub zarudlý, oteklý a nesmírně bolestivý. Druhou užitečnou indikací jsou hnisavé a bolestivé kožní léze.
Je určena hlavně pro vnější použití !!!
Účinky podle čínské medicíny
- rozhýbává krev a proměňuje krevní blokády
- pročišťuje horkost
- odvádí a vysušuje vlhkou horkost
- rozptyluje vítr
- uvolňuje Re Bi (horké blokády v oblasti kloubů)
- zprůchodňuje dráhy a spojky
Jazyk
- červený
- silnější bíložlutý až žlutý povlak
Pulz
- shu
- hua
- jin (rychlý, klouzavý, stažený)
Poznámka
Doporučujeme používat společně s Tong Yong Tong Feng Tangem, který se užívá vnitřně a jeschopný ošetřit faktory vyvolávající dnavou artritidu. Nevyhnutná jsou režimová a dietetická opatření (viz tam).
Jako tinkturu lze směs velmi dobře použít na zlidnění zanícených a hnisavých kožních lézí jako jsou vředy, abscesy, furunkly, karbunkly (častý je na zadní části krku, zejm. u starších mužů a diabetiků) i s reakcí spádových mízních uzlin.
Vnější užití
- nanášejte v tenké vrstvě na postižené místo a vmasírujte do kůže.
- dle potřeby opakujte až třikrát denně
Dávkování
- před použitím vždy tinkturu protřepat, mírné zakalení je normální
- denní dávka je 1 kapka na 1 kg tělesné hmotnosti, denní dávku rozdělit na dvě části – ráno a večer, tzn. pokud vážíte například 60 kg, tak si dáte 30 kapek ráno a 30 kapek večer
- tinktury užívejte na lačno, minimální odstup je 30 minut před jídlem nebo jedna hodina po něm
- tinkturu je možné zalít trochou vroucí vody a tím dojde k odpaření se alkoholu, tento postup je vhodný pro děti nebo řidiče
- při dlouhodobém užívání je vhodné udělat asi po 3 měsících 1 týden pauzu
- pokud užíváte léky předepsané lékařem či jiné potravinové doplňky, užívejte je s odstupem od léčivých hub či bylinných tinktur 1/2 až 1 hodinu
- doba užívání je uvedena u konkrétních potíží v sekci VYHLEDÁVÁNÍ PODLE POTÍŽÍ
- u akutních stavů doporučujeme užívat tinktury obvykle několik dní, obvykle do vyřešení problému, u chronických stavů je třeba užívat obvykle několik měsíců
Složení směsi
Úprava | Čínsky | Česky | Latinsky |
Shan Ci Gu | Rhiz. pleionis | ||
Dan | Tian Nan Xing | Rhiz. arisaematis preparata | |
Ru Xiang | kadidlovník pravý, klejopryskyřice | Res. olibanum (gummi olibanum) | |
Mo Yao | myrhovník pravý, klejopryskyřice | Res. myrrhae |
Další zdroje informací
- Sheid, Bensky, Ellis, Barolet: Chinese Herbal Medicine Formulas and Strategies
- Shied, Ellis – Handbook of Formulas in Chinese Medicine
- John K.Chen, Tina T.Chen – Chinese Herbal Formulas and Applications
- Ando – Farmakologie klasické čínské medicíny
- Hampen, Fischer – A materia Medica for Chinese Medicine
- Giovanni Maciocia- The Practice of Chinese Medicine
- Giovanni Maciocia- The Tree Treasures
- http://tcmencyklopedie.cz