Oblíbené (0)

Alergie na potraviny

Alergie na potraviny je přehnaná reakce imunitního systému na nějaké konkrétní jídlo nebo skupinu potravin; způsobuje řadu příznaků od vyrážky po břišní křeče, průjem a potíže s dýcháním nebo polykáním v důsledku otoků rtů, úst, hrdla a dýchacích cest. V extrémních případech může způsobit život ohrožující reakci nazývanou anafylaxe - náhlé potíže s dýcháním a kolaps. Alergickou reakci může způsobit téměř jakákoli potravina, i když běžnými spouštěči jsou mléčné výrobky, ořechy, vejce, mořské plody a pšenice. Potravinová alergie se liší od potravinové intolerance, při které příznaky vznikají z potravinových toxinů, problémů s trávicími enzymy nebo přímého působení chemických látek v potravinách. Nejúčinnější léčbou alergie je vyhýbat se problémovému jídlu.