V zimě byste měli zpomalit a dopřát si čas pro sebe. Jde o dobu, během které potřebujete nabrat energii na nastávající jaro. Vzhledem k tomu, že ve vašem těle převládá chladný jin, je potřeba jeho nadvládu vyrovnat zahřívajícím jangem. Harmonie mezi energiemi dosáhnete správně zvoleným jídelníčkem. V zimě si dopřejte teplá jídla a potraviny, které vás zahřejí.

Čínská medicína a její pojetí zimy

Zdraví člověka ovlivňuje podle TČM hned několik faktorů. Kromě vyváženosti sil jin a jang nebo třeba hladkého kolování energie qi tělem je důležitá také sezónnost. Jde o přizpůsobení životního stylu, ale také stravování konkrétnímu ročnímu období.

Zima je podle filozofie tradiční čínské medicíny obzvlášť důležitá. Jde o dobu, během které energie v těle klesá, zpomaluje se jeho aktivita a obnovuje se vnitřní rovnováha. Pokud se naladíte na tuto odpočinkovou dobu, vaše tělo se dostatečně zregeneruje, posílí imunitu a bude připravené na příchod jara.

V zimě převládá jinová energie, která je:

  • tichá,
  • klidná,
  • chladná,
  • pasivní.

Jde o nejlepší časový úsek, během kterého byste se měli věnovat introspekci, meditaci a posílení svojí vnitřní harmonie. Vyhýbejte se stresu a nadměrné aktivitě, které mohou oslabit ledviny a celkové zdraví.

Podle TČM jsou zimním orgánem ledviny a elementem voda

Zima vládne elementem vody. Vzhledem k tomu, že se zvyšuje aktivita energie jin, je potřeba zvyšovat teplo a pečovat o vnitřní vitalitu. Se zimou se pojí také ledviny a močový měchýř. Barvou zimy je černá a tmavomodrá, jež odkazují k hloubce a klidu vody.

Ledviny jsou podle tradiční čínské medicíny „kořenem života“. Sídlí zde energie jin, která má na starost:

  • vitalitu,
  • růst,
  • reprodukci,
  • celkové zdraví.

Stav ledvin je odrazem toho, jak dokáže vaše tělo odolávat chorobám. Abyste podpořili své zdraví, je potřeba pečovat o ledviny. Prospět jim můžete zejména úpravou jídelníčku. Správně zvolené potraviny a tepelné úpravy podpoří nejen zdraví ledvin, ale také tělu dodají potřebné teplo a energii, které potřebuje pro překonání zimního období.

strankycinskemediciny-v-zime-pecujte-o-svoje-ledviny
Obrázek: V zimě pečujte o svoje ledviny

Přístup tradiční čínské medicíny k dietetice v zimě

Vzhledem k tomu, že je v zimě jinová energie na svém vrcholu, jangová je na minimu. Abyste byli zdraví, je potřeba mít energie jin a jang v rovnováze. Chlad, který dominuje jinu je potřeba vyrovnat teplem, který je charakteristický pro jang. Proto se doporučuje jíst teplé nebo zahřívající potraviny. Těmi posilujete ledviny. Pokud ledviny správně pracují, udržují tělo teplé, chrání ho před chladem a posilují imunitní systém.

Klíčové principy zimní dietetiky

Na čem staví jídelníček sestavený podle potřeb vašeho těla v zimě?

  • Podpora tepla – dopřejte si teplá a vařená jídla, protože studená a syrová oslabují trávicí systém.
  • Konzumace sezónních potravin – do jídelníčku zařaďte sezónní zeleninu. Jde například o kořenovou zeleninu nebo sladké brambory (batáty), které poskytují základní živiny a odpovídají potřebám vašeho těla v zimní sezóně.
  • Doplnění o bylinky a koření – zahřejte se zázvorem, česnekem, skořicí nebo badyánem. Navíc jimi posílíte imunitu.
  • Vyváženost jídel – vaše strava by měla obsahovat vyvážený poměr bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů.

Proč vám dodržování zimní dietetiky prospěje?

Jaké pozitivní přínosy můžete zpozorovat na svém těle?

  • Lepší trávení – teplé a vařené potraviny se lépe trápí. Zdravý a silný trávicí systém je životně důležitý, protože pracuje na vstřebávání živin a celkové vitalitě.
  • Zlepšení cirkulace krve – zahřívací potraviny a koření pomáhají zlepšit krevní oběh. Díky tomu se do celého těla dostanou živiny a kyslík, které podporují zdraví a slouží jako prevence proti nemocem.
  • Posílenou imunitu – například česnek a zázvor mají přirozené antibakteriální a antivirové vlastnosti, takže vás chrání před běžnými zimními onemocněními.
  • Lepší energii a vitalitu – nebudete tak snadno podléhat letargii, která vás může přepadnout zejména v zimě.
  • Emoční rovnováhu – budete se cítit emocionálně vyrovnaní.
strankycinskemediciny-spravnym-stravovanim-se-vyhnete-zumni-letargii
Obrázek: Správným stravováním se vyhnete zimní letargii

Co z jídelníčku vynechat?

V zimě byste se měli vyhnout jídlům a potravinám, které oslabují energii těla. Neprospívají jangové energii. Čeho se vyvarovat?

  • Velkého množství syrové zeleniny,
  • studených jídel a nápojů,
  • velké konzumace mléčných výrobků, cukru a rafinovaných potravin,
  • přesolených a mastných jídel.

Zároveň není dobré se přejídat a nedodržovat pravidelnost ve stravování.

Zimní jídelníček podle čínské medicíny

Podle čínské dietetiky by se ve správném zimním jídelníčku měla objevit zejména teplá a vařená jídla. Nejlepším způsobem úpravy je:

  1. vaření v páře,
  2. dušení,
  3. pečení.

Tyto tepelné úpravy zachovávají výživové vlastnosti surovin a podporují trávení. Do jídelníčku rozhodně zařaďte silné vývary z kostí a z masa nebo husté zeleninové polévky s luštěninami. Ráno začněte teplou kaší. Chybět by neměly ani fermentované dobrůtky jako kimchi nebo kvašené zelí.

Mezi zahřívací potraviny patří:

  • kořenová zelenina – mrkev, pastinák, celer,
  • batáty,
  • dýně,
  • řepa,
  • hnědá rýže,
  • quinoa,
  • oves, pohanka, jáhly
  • houby,
  • čočka, černé fazole,
  • drůbeží, vepřové, jehněčí, kozí maso,
  • sušené ovoce – jablka, hrušky, rozinky,
  • jedlé kaštany, vlašské ořechy, mák, slunečnicová semínka.

Nezapomínejte ani na koření, které vám vlije teplo do žil:

  • skořice,
  • zázvor,
  • badyán,
  • kari,
  • kmín,
  • hřebíček,
  • muškátový oříšek,
  • pepř.
strankycinskemediciny-pecena-zelenina-vase-telo-zahraje
Obrázek: Pečená zelenina vaše tělo zahřeje

Z bylinek můžete sáhnout po:

  • koriandru,
  • pažitce,
  • oreganu,
  • bazalce,
  • rozmarýnu,
  • tymiánu.

Ledvinám prospějete, pokud si dopřejete potraviny tmavé barvy. Jde třeba o černé fazole a sezam, mořské řasy a potraviny bohaté na minerály (ořechy, semínka, celozrnné obiloviny). Do jídelníčku zařaďte také potraviny s lehce slanou chutí, mezi které patří například miso nebo sójová omáčka. Pamatuje ovšem na střídmost.

V zimě si dopřávejte horké čaje připravené ze zázvoru, ibišku nebo skořice. Popíjet můžete i horkou vodu s citronem a medem.

Recepty na zimní jídla

Jaká jídla si můžete v zimě dopřát?

Vývar z kostí

Ideální je několik hodin tažený vývar. Nejlépe se připravuje v nerezovém nebo pomalém hrnci. Budete potřebovat:

  • drůbeží kosti,
  • lžíci octa nebo citronové šťávy,
  • mrkev, celer, dýni, řepu, cibuli,
  • bobkový list, nové koření, pepř,
  • lotosový kořen, atraktylis, slzovku, wakame.

Aby byl vývar „echt“ silný, malé kosti podrťte. Tím se morek dostane na povrch. Pokud máte velké kosti, můžete je buď hodinu vařit, nebo péct. Až poté z nich začněte připravovat vývar. Všechny ingredience dejte do hrnce, zalijte vodou a nechte vařit nejlépe 8 hodin a více. Po vychladnutí seberte z hladiny tuk.

Dýňová polévka se zázvorem

 Pokud potřebujete podpořit trávení a imunitu, uvařte si tuto zahřívací polévku. Budete potřebovat:

  • půl dýně Hokaido,
  • 1 větší bramboru,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 menší cibuli,
  • zhruba 2 cm zázvoru,
  • sůl, pepř a kurkumu,
  • olej,
  • zeleninový vývar.

Z dýně vydlabejte dužinu se semínky a nakrájejte ji na kostky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Olej použijte na zpěnění cibule a česneku. Přidejte dýni a brambor, které budete chvíli restovat. Přilijte zeleninový vývar. Polévku dochuťte pepřem, solí, kurkumou a nastrouhaným zázvorem. Jakmile jsou dýně a brambor měkké, polévku rozmixujte.

dynova-polevka-podporuje-traveni
Obrázek: Dýňová polévka podporuje trávení

Jáhlová kaše s vlašskými ořechy a skořicí

Tuto zahřívací dobrotu si připravte na snídani. Podpoříte tím slezinu a doplníte do těla energii. Na 4 porce budete potřebovat:

  • ¼ kg jáhel,
  • litr mléka,
  • špetku soli,
  • lžičku másla,
  • med podle chuti,
  • sušené ovoce,
  • skořici a mleté oříšky.

Jáhly třikrát po sobě properte horkou vodou. Následně je dejte do studeného mléka se solí a máslem. V hrnci je vařte na mírném plameni. Neustále míchejte, dokud jáhly nezměknou. Jakmile jsou měkké, odstavce hrnce ze sporáku a do kaše vmíchejte ovoce. Oslaďte ji medem a přidejte ořechy se skořicí.

V zimě si dopřávejte jídla a potraviny, které vás zahřejí. Králem všech jídel jsou silné vývary z masa a kostí. Jídlo si dochuťte kořením, jako je zázvor, pepř, badyán nebo skořice. Pamatujte, že teplé potraviny pomáhají vyrovnat převládající jinovou (chladnou) energii. Pokud máte energie jin a jang v rovnováze, můžete se těšit pevnému zdraví.

Comments are closed.